Φωτογραφία: Παναγιώτης Τζάμαρος/FosPhotos
Γιατί σώθηκατε μόνο οι άνδρες, ρώτησε ένας δημοσιογράφος τους Abdol Sabur Azizi, EHsanula Sufi και Fada Mohumad Ahmadi  για να πάρει την εξής απάντηση: "Ο Θεός μας έσωσε. Είδαν οι Έλληνες λιμενικοί τα Τουρκικά σκάφη και πανικοβλήθηκαν. Αν είχαν χρόνο θα μας είχαν σκοτώσει όλους". Της Φωτεινής Λαμπρίδη

Στο Σύνταγμα δίπλα μας όρθια και καθισμένα οκλαδόν παιδιά  άκουγαν τις τραγικές μαρτυρίες. Είναι παιδιά που επέζησαν από ναυάγια στο Αιγαίο μου είπε ο διαδικτυακός φίλος και πρόσφυγας από τη Συρία δίπλα μου.
Εμφανώς καταβεβλημένοι εξηγούσαν ξανά και ξανά πως περισσότερο από το πένθος τους και το προσωπικό τους δράμα, σημασία έχει να φωτιστεί η αλήθεια, να πάψουν να τους διαψεύδουν. "Ας φέρουν ψυχολόγους απέναντί μας να μας ακούσουν,
να κρίνουν εκείνοι αν λέμε ψέμματα. Ο υπουργός δεν ήταν εκεί εμείς είμαστε. Το μόνο μας αίτημα είναι να βρεθούν τα πτώματα των ανθρώπων μας".
"Το λιμενικό προσπάθησε να μας ρυμουλκήσει προς την Τουρκία και λόγω της θαλασσοταραχής και του πανικού που επικράτησε, άρχισαν άνθρωποι να πέφτουν στη θάλασσα."
"Βυθιζόταν η βάρκα με τις γυναίκες και τα παιδιά μας κι εκείνοι πυροβολούσαν στον αέρα κι έλεγαν fuck you, we'll kill you all. Μετά η γυναίκα μου και τα παιδιά μου ήταν στη θάλασσα και τους παρακαλούσα να μου δώσουν ένα σωσίβιο να τους σώσω. Με έβριζαν. Δεν με άφησαν να σώσω τους ανθρώπους μου. Όταν κατάλαβα ότι θα πνιγούν, τους είπα σκοτώστε κι εμένα".

"Μετά μας μετέφεραν στο νησί. Μας πήγαν για τα μάτια του κόσμου σε ένα εστιατόριο πολυτελείας. Δεν κράτησε πολύ αυτό. Μετά μας πέταξαν στα κρατητήρια όπου μείναμε ώρες με βρεγμένα ακόμα τα ρούχα μας και τους αστυνομικούς να μας δέρνουν.  Έχω πάει και σ´άλλες Ευρωπαϊκές χώρες, τέτοια αστυνομία δεν είδα πουθενά"
"Μας έφεραν ένα σωρό χαρτιά να υπογράψουμε, χωρίς διερμηνέα, χωρίς τίποτα. Όταν έφεραν διερμηνείς ήταν οι πιο ακατάλληλοι, Περσόφωνοι... Δεν καταλάβαιναν τι λέγαμε. Όταν ήρθε εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες άλλαζε η διαδικασία, ήθελαν να δείξουν πως μας έσωσαν"
"Τώρα λένε ότι τους ευχαριστούσαμε που μας έσωσαν, αυτους που σκότωσαν τα παιδιά μας και τις γυναίκες μας. Δεν είπαμε ευχαριστώ, κλαίγαμε και ζητούσαμε τα πτώματά τους".

Φωτογραφία: Παναγιώτης Τζάμαρος/FosPhotos
Αμέσως μετά τον λόγο πήραν εκπρόσωποι κομμάτων , φορέων και οργανώσεων
Η Τασία Χριστοδουλοπούλου εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ είπε μεταξύ άλλων ότι "το έγκλημα έχει συντελεστεί, οι ηθικοί αυτουργοί , ειναι γνωστοί, ο κύριος  Βαρβιτσιώτης απέδειξε πόσο γελοίος ειναι. Οι μόνες  μαρτυρίες που εχουν αξία" , είπε χαρακτηριστικά  είναι  αυτές στην Ύπατη Αρμοστεία με διερμηνείς που γνώριζαν  τη γλώσσα.  Αυτές οι μαρτυρίες  πρέπει να πάνε στην εισαγγελεία για να βγει η αλήθεια  και να μπορέσει αυτή η τραγωδία να αφυπνίσει την Ελλάδα  και την Ευρώπη και να σταματήσει  το αιγαίο να είναι νεκροταφειο των ψυχών.
Ο εκπρόσωπος της ΑΔΕΔΥ τόνισε ότι τα συνδικάτα πρέπει να βγάλουν ψηφίσματα για να οδηγηθούν οι ένοχοι στα δικαστήρια. Η εκπρόσωπος της ΕΛΜΕ πρόσθεσε πως οι εκπαιδευτικοί δίνουν μάχη για να μπουν αυτά τα παιδιά στα σχολεία τη στιγμή που η κυβέρνηση με τις δολοφονικές πολιτικές της θέλει να καταργήσει τις δομές.
Φαρμακονήσι σαν Λαμπετούζα, η Λαμπετούζα σαν Φαρμακονήσι, αναρωτήθηκε ο εκπρόσωπος του Δικτύου για τα κοινωνικά και πολιτικά δικαιώματα. Υπάρχουν άνθρωποι που διατάζουν το έγκλημα που το ανέχονται και συναινούν. Οι μετανάστες δεν έρχονται στην Ελλάδα για μια περιπέτεια. Καταστρέφονται οι χώρες τους, καταστρέφουν τις χώρες τους. Θέλουμε να τιμωρηθούν παραδειγματικά οι υπεύθυνοι και να δωθεί άσυλο στους επιζώντες, συμπλήρωσε.
Ο εκπρόσωπος της κίνησης Απελάστε τον ρατσισμό τόνισε πως το έγκλημα είναι ρατσιστικό και εκ προθέσεως και ζήτησε να τιμωρηθούν  οι λιμενικοί, οι αξιωματικοί που έδωσαν τις εντολές, ο αρχηγός του ΛΣ, ο υπευθυνος του ΛΣ Λέρου και η Ελληνική Αστυνομία που έχει περικυκλώσει τον ξενώνα στον οποίο φιλοξενούνται οι επιζώντες. Βγαίνουν να τσιγάρα και τους συλλαμβάνουν, είπε. Έχουμε 4 προσαγωγές έως τώρα, ο Δένδιας και ο Σαμαράς είναι ηθικοί αυτουργοί. Όταν ο πρωθυπουργός κομπάζει πως έπεισε τους Ευρωπάιους να δεχθούν τον όρο Λαθρομετανάστης είναι ηθικός αυτουργός, είπε χαρακτηριστικά.
Γιατί το ονόμασαν Κέντρο Έρευνας και Διάσωσης; Αυτοί μας σκοτώνουν δεν θέλουμε τέτοιους διασώστες είπε η εκπρόσωπος της Συριακής κοινότητας όταν πήρε τον λόγο.  Ξέρετε τί γίνεται στη Συρία; Δεν ερχόμαστε με τη θέλησή μας είμαστε με το ζόρι πρόσφυγες, κατέληξε.
Θεωρούμε ότι η κυβερνητική πολιτική είναι ο ηθικός αυτουργός , μια πολιτική που δημιουργεί νεκρούς με το δόγμα του ρατσισμού και του μίσους στην κοινωνία, είπε  με τη σειρά του ο εκπρόσωπος της νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ . Το ρατσιστικό παραλλήρημα του κου Βαρβιτσιώτη είναι η πιστή εφαρμογή του κυβερνητικού σχεδίου. Οι πνιγμοί στο Αιγαίο δείχνουν ότι η κυβέρνηση Σαμαρά έχει σαν στόχο την ανθρώπινη ζωή.
Ακολούθησε πορεία διαμαρτυρίας και αλληλεγγύης στους πρόσφυγες, προς το Αστυνομικό Τμήμα Ομόνοιας.
Το Φαρμακονήσι του αιγαίου. Το αιγαίο της Ελλάδας. Η Ελλάδα της Ευρώπης. Η Ευρώπη του "ανθρωπιστικού πολιτισμού και της δημοκρατίας" γίνεται καθημερινά ένα τεράστιο νεκροταφείο. Το Φαρμακονήσι έρχεται να υπενθυμίσει πως στα νερά του  αιγαίου τους τελευταίους 18 μήνες πνίγηκαν 107 πρόσφυγες σύμφωνα με τις επίσημες καταγραφές ενώ οι ανεπίσημες πληροφορίες δίνουν τον αριθμό των 168 και πλέον θυμάτων. Στα διεθνή μέσα φιγουράρει για άλλη μια φορά  η εικόνα μιας χώρας που βάφει με αίμα τα νερά του αιγαίου, μόνο που αυτή τη φορά φαίνεται πιο καθαρά από ποτέ από τις μαρτυρίες πως δεν πρόκειται για απλή συναίνεση αλλά για προσχεδιασμένο έγκλημα. Άλλωστε ο πρωθυπουργός ήταν σαφής όταν δήλωνε περήφανα πρόσφατα πως έπεισε τους Ευρωπαίους να καθιερώσουν μεθόδους για την μεταναστευτική πολιτική οι οποίες έως πρόσφατα ήταν παράνομες.