Ουκρανία: Προεδρική εμφάνιση Τιμοσένκο στην πλατεία Ανεξαρτησίας

0

  

 
 
 
 
 


 

«Αυτή είναι η νίκη σας, εσείς είστε οι ήρωες» είπε ξεκινώντας την ομιλία της ενώπιον χιλιάδων διαδηλωτών – Υποσχέθηκε ότι η χώρα θα γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Προεδρική εμφάνιση πραγματοποίησε το βράδυ του Σαββάτου από το σημείο-σύμβολο των τελευταίων ημέρων της Ουκρανίας, την Πλατεία Ανεξαρτησίας. «Αυτή είναι η νίκη σας, εσείς είστε οι ήρωες» είπε ξεκινώντας την ομιλία της ενώπιον χιλιάδων διαδηλωτών που ξέσπασαν σε ζητωκραυγές όταν είδαν την πρώην πρόεδρο στην εξέδρα. Στη συνέχεια υποσχέθηκε ότι όσοι είναι υπεύθυνοι για όσα συνέβησαν θα λογοδοτήσουν. «Όταν οι ελεύθεροι σκοπευτές χτυπούσαν στο ψαχνό τους συντρόφους μας, αυτές οι σφαίρες θα πονάνε πάντα. Αν δεν κυνηγήσουμε τους υπευθύνους θα νιώθουμε πάντα ντροπή» ανέφερε χαρακτηριστικά. 
Λίγη ώρα μετά την έξοδό της από το νοσοκομείο των φυλακών του Χάρκοβο, όπου παρέμενε κρατούμενη από το 2011 οπότε και καταδικάστηκε σε φυλάκιση, η Τιμοσένκο ξεκαθάρισε άμεσα τις προθέσεις της ενόψει των αλλαγών που συντελούνται στη χώρα. Αρχικά ανέφερε ότι «έφυγε μια δικτατορία» και στη συνέχεια εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η Ουκρανία «θα γίνει ένα μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αυτό θα τα αλλάξει όλα».
Πριν την επίσκεψή της στην πλατεία Ανεξαρτησίας η Τιμοσένκο βρέθηκε στην οδό Χρουσέφσκι όπου μιλώντας στους εκεί συγκεντρωμένους δήλωσε: «Αν ξέρατε πόσες φορές θέλησα να βρεθώ εδώ, πόσες φορές ήθελα να κρατήσω το χέρι εκείνων που ποτέ δεν παραδόθηκαν. Είστε οι καλύτεροι. Ζήτω η Ουκρανία». «Η μεγαλύτερη χαρά μου είναι που επιστρέφω σε μια νέα Ουκρανία. Η εποχή της δικτατορίας, της εγκληματικότητας και της ανομίας έχει τελειώσει. Μια νέα εποχή ξεκίνησε, μια εποχή των ελεύθερων ανθρώπων, μια ελεύθερη ευρωπαϊκή χώρα».

Γεύση από την αλλαγή των συσχετισμών είχε δώσει από το πρωί του Σαββάτου η τοποθέτηση αρχικά του στενότερου συνεργάτη της Τιμοσένκο στη θέση του προέδρου της Βουλής και στη συνέχεια ενός δεύτερου συνεργά της στη θέση του υπουργού Εσωτερικών, ο οποίος ελέγχει και την αστυνομία.
Άγνωστο το πού βρίσκεται ο Γιανουκόβιτς
Την ίδια ώρα άγνωστο παραμένει τόσο το πού όσο και το τί σχεδιάζει ο Βίκτορ Γιανουκόβιτς, ο οποίος στη μοναδική του δημόσια εμφάνιση των τελευταίων ημερών εμφανίστηκε σε διάγγελμά του να δηλώνει ότι δεν θα παραιτηθεί κάνοντας λόγο για πραξικόπημα σε βάρος του προσθέτοντας ότι δεν αναγνωρίζει τις αποφάσεις του παρόντος κοινοβουλίου για το οποίο σημείωσε ότι αποτελείται από «λωποδύτες». Πληροφορίες από το Κίεβο ανέφεραν ότι στη συνέχεια προσπάθησε ανεπιτυχώς να διαφύγει προς τη Ρωσιά αλλά τον σταμάτησαν στο αεροδρόμιο, πληροφορία που διέψευσε το περιβάλλον του Ουκρανού πολιτικού επιμένοντας ότι βρίσκεται σε περιοδεία στις νοτιανατολικές επαρχίες. Δεν μπορεί, πάντως, να περάσει απαρατήρητο ότι οι επικεφαλής της επαρχίας του Χάρκοβο και στενοί συνεργάτες του Γιανουκόβιτς έχουν παραιτηθεί από τις θέσεις τους την ώρα που άλλοι δύο υπουργοί της κυβέρνησης – ανάμεσά τους και ο πρώην υπουργός Εσωτερικών εντοπίστηκαν σε αεροδρόμια λίγο πριν την αναχώρηση τους στη Ρωσία.
Πηγή: protothema.gr