Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου 2014

Εφημερίδα «ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ»: Ανακριβές δημοσίευμα που προκαλεί στους πολίτες φόβο!!!!!




ΤΟΥ ΘΑΝΑΣΗ ΑΛΑΜΠΑΣΗ.
«Και η Τροχαία στο κυνήγι των φόρων. Μπλόκα στους δρόμους για όσους δεν πληρώνουν»

Δεν υπάρχει πολίτης της αποικίας τούτης που να μην υποπτεύεται ότι ορισμένα δημοσιεύματα συγκεκριμένων ΜΜΕ, στην προσπάθεια τους να χειραγωγήσουν την κοινή γνώμη κινούνται στο φάσμα της παραπληροφόρησης που εκτίνεται από  τη γκρίζα ζώνη του «προκλητικά ανακριβούς» έως το βαθύ μαύρο της «σκόπιμης παραπληροφόρησης».

Τελευταία  περίπτωση, το προεκλογικό δημοσίευμα στην εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ» με τίτλο «θηλιά θα γίνουν τα στεγαστικά με τις δραχμές», με προφανή στόχευση, τη με δόλο ή βαριά αμέλεια χειραγώγηση του εκλογικού σώματος προς την κατεύθυνση της επικράτησης των δυνάμεων του... "φιλοευρωπαϊκού άξονα". Στο δημοσίευμα αυτό αναλύονταν οι τραγικές δήθεν συνέπειες που θα είχε για τους δανειολήπτες τυχόν επιστροφή στη δραχμή (εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ Δευτέρα 21 Μαΐου 2012, δημοσίευμα σε  λινκ και pdf)… Τις ευεργετικές για τους δανειολήπτες συνέπειες της επιστροφής στη δραχμή, είχα με άρθρο μου αναλύσει εδω. Για την ιστορία πάντως, να σημειωθεί ότι οι έγκυροι οικονομικοί αναλυτές των ελληνικών μέσων έχουν, κατά την πάγια στάση τους, διαφορετική άποψη από το Bloomberg που υποστηρίζει ότι "μια ελληνική χρεοκοπία και ταυτόχρονη έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη θα επιτύγχανε όλους τους στόχους, σχεδόν εν μία νυκτί". (πηγή)
Η περίπτωση τώρα του δημοσιεύματος της εφημερίδας «ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ» που ακολουθει, απλά δεν έχει προηγούμενο! Τόσο, που το παραπάνω δημοσίευμα στα ΝΕΑ μοιάζει μπροστά του με εγχειρίδιο δημοσιογραφικής δεοντολογίας ως προς την  έρευνα (που πρέπει να) προηγείται της δημοσίευσης…

Στις 30/12/2012 η εφημερίδα "ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ" δημοσίευσε άρθρο με τίτλο «Και η Τροχαία στο κυνήγι των φόρων. Μπλόκα στους δρόμους για όσους δεν πληρώνουν»!!!!!! Το άρθρο αυτό που στη Google δίνει 18.200 αποτελέσματα , έκανε αστραπιαία το γύρο του ελληνόφωνου ιντερνετ, παραλύοντας από το φόβο τους κατάχρεους από την υπερφορολόγιση πολίτες που έτυχε να το διαβάσουν…  Στο ανακριβές αυτό  άρθρο που ως αποτέλεσμα  έχει τo μαζικό εκφοβισμό των ελλήνων πολιτών, αναφέρονται τα εξής πρωτοφανή:

«Στο κυνήγι των οφειλετών του Δημοσίου επιστρατεύτηκε η Ελληνική Αστυνομία, η οποία με μπλόκα στους δρόμους αναζητεί πλέον όσους έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές» [παραλείπεται η αναφορά στο χρηματικό ποσό που αποτελεί το όριο  πάνω από το οποίο όταν κάποιος  χρωστά στο δημόσιο τιμωρείται με ποινή φυλάκισης…]. «Έπειτα από απόφαση των υπουργείων Δημόσιας Τάξης και Οικονομικών, περιπολικά και μοτοσικλέτες της Άμεσης Δράσης και της Ασφάλειας, εφοδιασμένα με ηλεκτρονικούς υπολογιστές που έχουν online πρόσβαση στο δίκτυο Taxis, στήνουν μπλόκα σε οδηγούς και διενεργούν ελέγχους όχι σχετικούς με το δίπλωμα και την ασφάλειά τους, αλλά τσεκάροντας τα χρέη τους» [δεδομένου ότι δεν αναφέρεται το όριο πάνω από το οποίο όποιος χρωστά στο δημόσιο τιμωρείται με ποινή φυλάκισης, η φράση «τα περιπολικά και οι μοτοσυκλέτες της Άμεσης Δράσης και της Ασφάλειας (!!!)  τσεκάρουν τα χρέη των πολιτών»  εκλαμβάνεται ευθέως  από τους πολίτες ότι αφορά σε οποιοδήποτε ποσό χρέους – ακόμη και τα 100 ευρώ!!!].

«Στόχος σε πρώτη φάση είναι τα «μεγάλα ψάρια» που χρωστούν στο Δημόσιο και διαταγή των αστυνομικών είναι να συλλαμβάνεται και να οδηγείται στο Τμήμα όποιος εντοπίζεται να χρωστάει» [συνεχίζει να μην αναφέρει το χρηματικό όριο πάνω από το οποίο όποιος χρωστά συλλαμβάνεται, άρα  το «όποιος χρεωστάει» εκλαμβάνεται από τον αδαή περί τα νομικά πολίτη, ότι συλλαμβάνεται οποιοσδήποτε χρωστά, ανεξαρτήτως δηλαδή ποσού!!!]. «Το σαφάρι της ΕΛ.ΑΣ. μέχρι στιγμής πραγματοποιείται με άκρα μυστικότητα και, όπως αποκαλύπτει το «ΘΕΜΑ», σκοπός των επιτελών του υπουργείου είναι να εντοπιστούν και να συλληφθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι φοροφυγάδες» [σύμφωνα με τα συμφραζόμενα ανεξαρτήτως του ποσού που οφείλουν…].

«Το σχέδιο που ξεκίνησε πιλοτικά πριν από τρεις μήνες αναμένεται να επεκταθεί το επόμενο διάστημα και ουσιαστικά εντάσσεται σε ένα γενικότερο πλάνο πάταξης των νέων μορφών εγκληματικότητας, με αιχμή του δόρατος τα οικονομικά εγκλήματα, στα οποία περιλαμβάνονται πλέον και τα χρέη στο Δημόσιο» [χωρίς πάλι να διευκρινίζεται το όριο πάνω από το οποίο η μη απόδοση στοιχειοθετεί οικονομικό έγκλημα]. «Κάθε οδηγός που ελέγχεται καλείται να επιδείξει την αστυνομική του ταυτότητα. Ο αριθμός της ταυτότητας μπαίνει στο τερματικό και στην οθόνη εμφανίζεται μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα αν έχει ή όχι ανεξόφλητα χρέη» [ΤΡΟΜΕΡΟ!!! Αν έχει δηλαδή  ανεξόφλητα χρέη ακόμη και 100 ευρώ!!!!!] .

«Κάθε τρεις ημέρες στο στρατηγείο της Οικονομικής Αστυνομίας επανακαθορίζεται το πλάνο ελέγχων, αξιολογείται κάθε περιοχή και ανάλογα με τα δεδομένα και τις ανάγκες μαρκάρονται τα κόκκινα σημεία στον χάρτη και στήνονται τα μπλόκα. Τις ημέρες των εορτών, το μέτρο έχει επεκταθεί σε Θεσσαλία και Κρήτη. Συνεργεία από την Αθήνα μεταβαίνουν σε συγκεκριμένες περιοχές και τα ειδικά οχήματα, εξοπλισμένα με online συστήματα, ψάχνουν φοροφυγάδες» [η έκφραση «ειδικά οχήματα που ψάχνουν  φοροφυγάδες» παραπέμπει σε εικόνες  χαι τεκ οχημάτων που προεξοφλούν καταδίωξη που θα μείνει στους φοροφυγάδες αξέχαστη…  Η ειδική μάλιστα αναφορά στον εξοπλισμό των εν λογω οχημάτων («με online συστήματα»…) προϊδεάζει τους καταχρεους πολίτες ότι κάθε προσπάθεια διαφυγής είναι μάταιη… Στο σύνδεσμο που ακολουθεί μπορείς να δεις τα "ειδικά οχήματα που ψάχνουν φοροφυγάδες"].
«Οι πληροφορίες λένε ότι τα πρώτα αποτελέσματα από τις νέες ομάδες της ΕΛ.ΑΣ. είναι άκρως ενθαρρυντικά και μέχρι στιγμής ένας μεγάλος αριθμός οδηγών που ήταν ασυνεπείς στις οικονομικές τους υποχρεώσεις έχουν εντοπιστεί, έχουν συλληφθεί και έχουν οδηγηθεί στα δικαστήρια» [ΤΡΟΜΕΡΟ!!! Προκύπτει από τα συμφραζόμενα ότι μεγάλος αριθμός οδηγών που χρωστάμε ακόμη και 700 ευρώ στο κράτος «έχουν εντοπιστεί, έχουν συλληφθει και έχουν οδηγηθεί στα δικαστήρια»].

Το πρωτοφανούς ανακρίβειας αυτό δημοσίευμα συνεχίζει ως εξής: 
«Από τον δρόμο στα κρατητήρια [!!!!!!!!!!!!]
Ποια είναι όμως η διαδικασία που ακολουθείται από τη στιγμή που εντοπιστεί κάποιος «μαυρισμένος» από την Εφορία ή το ΣΔΟΕ και εκκρεμεί εις βάρος του απόφαση της Δικαιοσύνης ότι πρέπει να συλληφθεί; Η Αστυνομία και η συγκεκριμένη ομάδα που στήνει τα μπλόκα, όπως χαρακτηριστικά λένε αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ., εκτελεί εντολές και δεν αποφασίζει ποιοι θα συλληφθούν και ποιοι όχι. Αν ελεγχθεί κάποιος και εκκρεμεί σύλληψη ακόμη και για το ποσό των 80 ή 100 ευρώ, τότε θα οδηγηθεί στα κρατητήρια. «Μπορεί κάποιος να έχει ξεχάσει να πληρώσει μια κλήση της Τροχαίας , η υπόθεση να πήγε στο δικαστήριο και να έχει βεβαιωθεί η παράβαση. Και αυτός σε μπλόκο συλλαμβάνεται. Όποιες παραβάσεις έχουν βεβαιωθεί δικαστικά οδηγούν στα κρατητήρια», τονίζει στο «ΘΕΜΑ» πηγή του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη».

Και ναι μεν είναι αληθές το πρώτο σκέλος του δημοσιεύματος, ότι δηλαδή η αυτόφωρη διαδικασία ακολουθείται για όσους φυγόποινους εντοπιστούν σε τυχαίο αστυνομικό έλεγχο (στην περίπτωση δηλ που εκκρεμεί σε βάρος τους εκτελεστή καταδικαστική απόφαση ποινικού δικαστηρίου για χρέη προς το δημόσιο ύψους πολλών χιλιάδων ευρώ), στη  συνέχεια όμως, αναφέρεται το προκλητικά ανακριβές, ότι «αν ελεγχθεί κάποιος και εκκρεμεί σύλληψη ακόμη και για το ποσό των 80 ή 100 ευρώ, τότε θα οδηγηθεί στα κρατητήρια»…  

Από τη διατύπωση αυτή είναι προφανές ότι  δημιουργούνται στους πολίτες συνειρμοί από προϊσχύουσες διατάξεις του ΚΟΚ, όταν για τροχονομικές παραβάσεις ασκούνταν ποινική  δίωξη που οδηγούσε στην επιβολή ποινών φυλάκισης, εξ ου και η  αναφορά ότι «μπορεί κάποιος να έχει ξεχάσει να πληρώσει μια κλήση της Τροχαίας , η υπόθεση να πήγε στο δικαστήριο και να έχει βεβαιωθεί η παράβαση, οπότε συλλαμβάνεται σε μπλόκο»Όμως οι διατάξεις αυτές του ΚΟΚ  έχουν εδώ και πολλά χρόνια καταργηθεί και όσες περιπτώσεις έφτασαν στο ακροατήριο, για τους  κατηγορουμένους που εκκρεμούσε «σύλληψη ακόμη και για το ποσό των 80 ή 100 ευρώ» όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, παραγράφηκε το αξιόποινο και έπαυσε η δίωξη των  αξιόποινων εν λογω πράξεων (άρθρο 31 παρ. 1 του ν. 3346/2005)…
Συνεπώς, η αποσιώπηση ότι οι διατάξεις αυτές ΔΕΝ ισχύουν πλέον, σε συνδυασμό με την σε ενεστώτα χρόνο αναφορά σε κάτι που γνωρίζει το σύνολο σχεδόν των πολιτών, ότι με τις προϊσχύουσες διατάξεις του ΚΟΚ  για παραβάσεις των 80 και 100 ευρώ μπορούσε να εκδοθεί ερήμην καταδικαστική απόφαση ποινικού δικαστηρίου (πχ για υπέρβαση ορίου ταχύτητας) και άρα σε τυχαίο τροχονομικό έλεγχο να ακολουθήσει σύλληψη με την αυτόφωρη διαδικασία, δημιουργεί στο κοινό την ΕΣΦΑΛΜΕΝΗ  ΕΝΤΥΠΩΣΗ ότι «όταν πας μέσα για μια τροχαία παράβαση των 80 και 100 ευρώ, αυτονόητο  είναι ότι θα πας μέσα κι αν χρωστάς στην εφορία»…
       
Ολόκληρο το δημοσίευμα της εφημερίδας «ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ» σε  λίνκ και  pdf

Πάμε τώρα να δούμε ποια είναι η αλήθεια και κατά πόσο κινδυνεύουν να συλληφθούν οι οδηγοί που «έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές», από «ειδικά οχήματα που ψάχνουν  φοροφυγάδες»…
 
Ο νέος φορολογικός νόμος προβλέπει ότι όποιος δεν καταβάλλει τα βεβαιωμένα στις δημόσιες οικονομικές υπηρεσίες (Δ.Ο.Υ.) κλπ για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των τεσσάρων μηνών, τιμωρείται με ποινή φυλάκισης:
α) έως ένα έτος, εφόσον το συνολικό χρέος από κάθε αιτία, συμπεριλαμβανομένων των κάθε είδους τόκων ή προσαυξήσεων μέχρι την ημερομηνία σύνταξης του πίνακα χρεών, υπερβαίνει το ποσό των πέντε χιλιάδων (5.000) ευρώ.
β) έξι τουλάχιστον μηνών, εφόσον το συνολικό χρέος, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην ανωτέρω περίπτωση α’ υπερβαίνει το ποσό των δέκα χιλιάδων (10.000) ευρώ.
γ) ενός τουλάχιστον έτους, εφόσον το συνολικό χρέος, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην ανωτέρω περίπτωση α’, υπερβαίνει το ποσό των πενήντα χιλιάδων (50.000) ευρώ.
δ) τριών τουλάχιστον ετών, εφόσον το συνολικό χρέος, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην ανωτέρω περίπτωση α’, υπερβαίνει το ποσό των εκατόν πενήντα χιλιάδων (150.000) ευρώ.
Η πράξη μπορεί να κριθεί ατιμώρητη, εάν το ποσό που οφείλεται εξοφληθεί  μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης σε οποιονδήποτε βαθμό.

Περαιτέρω, σύμφωνα με την Εγκύκλιο της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου με αριθμό 1/2011 [Αυτόφωρη διαδικασία - Παροχή οδηγιών στις Εισαγγελίες Εφετών και Πρωτοδικών για την αποτελεσματικότερη δίωξη της φοροδιαφυγής] διευκρινίζεται ότι «σε ιδιαίτερα προκλητικές περιπτώσεις διακράτησης ΦΠΑ κ.λπ. και μη καταβολής βεβαιωμένων στο Δημόσιο χρεών, στο πλαίσιο τόσο της γενικής όσο και της ειδικής πρόληψης, η εφαρμογή της αυτόφωρης διαδικασίας είναι και νόμιμη και επιβεβλημένη. Πιο συγκεκριμένα, η εφαρμογή της αυτόφωρης διαδικασίας είναι απολύτως επιβεβλημένη στις περιπτώσεις κατά τις οποίες το ύψος του διακρατηθέντος ποσού ΦΠΑ, ΦΚΕ κ.λπ. υπερβαίνει (σε ετήσια βάση) το ποσό των 75.000 ευρώ, πέραν του οποίου η πράξη καθίσταται κακούργημα, ή το ύψος του βεβαιωμένου χρέους που δεν έχει καταβληθεί υπερβαίνει το ποσό των 150.000 ευρώ»Στη συνέχεια της Εγκυκλίου αναφέρεται ότι «η εφαρμογή της αυτόφωρης διαδικασίας , ΔΕΝ ενδείκνυται, όταν, ο υπαίτιος είναι οφειλέτης ποσών που μόλις υπερβαίνουν το ελάχιστο όριο πέραν του οποίου η πράξη καθίσταται αξιόποινη (5.000 ευρώ)». Ολόκληρη η εγκύκλιος εδώ.

Έλληνες πολίτες
Κανένα περιπολικό της Άμεσης Δράσης, καμία μοτοσυκλέτα της ομάδας ΔΙΑΣ και κανένα αυτοκίνητο της… Ασφάλειας (!!!) δε πρόκειται να σας συλλάβει και να σας οδηγήσει στα κρατητήρια και στον Εισαγγελέα, αν δε διακρατείτε ποσά ΦΠΑ, κ.λπ, που υπερβαίνουν (σε ετήσια βάση) το ποσό των 75.000 ευρώ, πέραν του οποίου η πράξη καθίσταται κακούργημα, ή το ύψος του βεβαιωμένου χρέους που δεν έχετε καταβάλει, δεν  υπερβαίνει το ποσό των 150.000 ευρώ.

Χαρείτε λοιπόν ανέμελοι τη φτώχεια και την εξαθλίωσή σας, με τις οικογένειές σας γύρω από το… παραδοσιακό τζάκι, που τον εφετινό χειμώνα αποτελεί την εκδίκηση των αθλιων που με τον καπνό τους μολύνουν τον αέρα που αναπνέουν ΟΛΟΙ... Κι αν έχετε λεφτά για βενζίνη και θέλετε να πάτε καμιά βόλτα, βγείτε άφοβα από τις αποθήκες που στεγάζουν τις ανθρώπινες ψυχές σας… Βγείτε να απολαύσετε το αιθέριο λευκό πέπλο αιθαλομίχλης που σκεπάζει απαλά τις ζωές και τις ψυχές όλων μας... Κανένα «ειδικό όχημα που ψάχνει φοροφυγάδες» δε πρόκειται να εμφανιστεί και να σας στερήσει αυτή τη χαρά...
 
Τέλος, κατά τη διάταξη του άρθρου 191 παρ. 1 του ΠΚ, με φυλάκιση τουλάχιστον τριών μηνών και χρηματική ποινή καταδικάζεται όποιος διασπείρει με οποιονδήποτε τρόπο ψευδείς ειδήσεις ή φήμες ικανές να επιφέρουν ανησυχίες ή  φόβο στους πολίτες. Κατά δε τη διάταξη της παραγράφου 2 του ίδιου άρθρου, όποιος από αμέλεια γίνεται υπαίτιος κάποιας από τις πράξεις της προηγούμενης παραγράφου, τιμωρείται με φυλάκιση μέχρι ενός έτους ή με χρηματική ποινή.
Αμέλεια υπάρχει όταν ο κατηγορούμενος δεν επέδειξε την επιμέλεια και προσοχή του συνετού δημοσιογράφου, την οποία όφειλε και μπορούσε να καταβάλει και ειδικότερα όταν δεν διασταύρωσε τις πληροφορίες του, με  νομικές πηγές, οπότε θα διαπίστωνε ότι τα όσα παρέθεσε δεν ήσαν ακριβή αλλά ψευδή [1436/2003 ΑΠ (ΠΟΙΝ)]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τελικά οι ''θεωρίες συνομωσίας'' δεν δείχνουν να είναι και τόσο θεωρίες, πόσο μάλλον συνομωσίας.

Ακου ρε φίλε έκπληξη. Βιολογικά εργαστήρια κατασκευής ιών στην Ουκρανία, προφανώς όχι για θεραπευτικούς λόγους και μάλιστα, χρηματοδοτούμε...