Ισλανδία: Κούρεμα για τα στεγαστικά δάνεια
7
 
 
0
 
 
 
 
0
 
 
0
 
Στόχος η ελάφρυνση των νοικοκυριών με μείωση του κεφαλαίου
  Η κυβέρνηση της Ισλανδίας ανακοίνωσε  σχέδιο για την ελάφρυνση των χρεών των νοικοκυριών που έχουν συνάψει στεγαστικά δάνεια, η οποία θα φθάνει περίπου στις  24.000 ευρώ για το καθένα από αυτά.
 
Το σχέδιο αυτό ήταν η κύρια υπόσχεση του κεντρώου Κόμματος της Προόδου του πρωθυπουργού Σιγκμουντούρ Νταβίντ Γκουνλάουγκσον, νικητή των βουλευτικών εκλογών του Απριλίου με τον συντηρητικό σύμμαχό του, το Κόμμα της Ανεξαρτησίας.
 
Έπειτα από μήνες διαβουλεύσεων, η κυβέρνηση συνασπισμού παρουσίασε τα μέτρα, εκτιμώμενου κόστους 150 δις. κορωνών (άνω των 900 εκατ. ευρώ) για τέσσερα χρόνια.
 
Το κυριότερο μέτρο είναι η μείωση του κεφαλαίου του δανείου για τα νοικοκυριά που πήραν στεγαστικό δάνειο διασυνδεδεμένο με τον πληθωρισμό, ανεξαρτήτως εισοδήματος. Αυτή η ελάφρυνση των δανείων, που εξαρτάται από το ύψος του δανειζόμενου ποσού, έχει ανώτατο όριο τα τέσσερα εκατ. κορώνες (24.000 ευρώ).
 
Στην πράξη, οι τράπεζες στην Ισλανδία χορηγούσαν μόνο δάνεια διασυνδεμένα με τον πληθωρισμό πριν από την κατάρρευση του χρηματοπιστωτικού συστήματος το 2008. Η βαθιά χρηματοπιστωτική κρίση που πέρασε η χώρα είχε ως αποτέλεσμα την καταβύθιση της ισλανδικής κορώνας, τροφοδοτώντας έναν πληθωρισμό που εκτόξευσε στα ύψη τα χρέη των νοικοκυριών.
 
«Τώρα, τα δάνεια των νοικοκυριών ισοδυναμούν με το 108% του ΑΕΠ, που είναι υψηλό σε διεθνές επίπεδο. Το μέτρο θα ενισχύσει το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών και θα ενθαρρύνει την αποταμίευση», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η κυβέρνηση.
 
Η κυβέρνηση δεν έδωσε καμία λεπτομέρεια για τη χρηματοδότηση του σχεδίου. Η ελάφρυνση των δανείων αναμένεται να αρχίσει προς τα μέσα του 2014.
Πηγή: voria.gr