Δευτέρα 30 Δεκεμβρίου 2013

Έντυπη Έκδοση Ελευθεροτυπία, Σάββατο 16 Νοεμβρίου 2013 Η ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΑΛ.ΑΝΥ.Α ΠΑΡΕΜΒΑΙΝΕΙ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΕΣ Τα καλύτερα παιδιά μέσα στην πιάτσα

Έντυπη Έκδοση 

Η ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΑΛ.ΑΝΥ.Α ΠΑΡΕΜΒΑΙΝΕΙ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΕΣ

Τα καλύτερα παιδιά μέσα στην πιάτσα

Εχει ενδιαφέρον όταν ένα ακτιβιστικό κίνημα προσπαθεί να λύσει ζητήματα με θεσμικό τρόπο.
«Δεν ζητάμε να θεσμοθετηθεί το "Δεν πληρώνω" στις αστικές συγκοινωνίες, αλλά να σταματήσει το κυνηγητό σε ευπαθείς ομάδες, που δεν μπορούν να πληρώσουν...», λένε εκπρόσωποι της οργάνωσης Αλ.Ανυ.Α.«Δεν ζητάμε να θεσμοθετηθεί το "Δεν πληρώνω" στις αστικές συγκοινωνίες, αλλά να σταματήσει το κυνηγητό σε ευπαθείς ομάδες, που δεν μπορούν να πληρώσουν...», λένε εκπρόσωποι της οργάνωσης Αλ.Ανυ.Α.Καρπούς επέφερε η πρόσφατη συνάντηση που έκανε η οργάνωση Αλ.Ανυ.Α. (Αλληλεγγύη, Ανυπακοή, Ανατροπή) με εκπροσώπους της διοίκησης του ΟΑΣΑ, προκειμένου να σταματήσει το ανελέητο κυνηγητό των πολιτών που εντοπίζονται χωρίς εισιτήριο αλλά και να βρεθεί ένας τρόπος διακανονισμού όσον αφορά στο πρόστιμο σε ανθρώπους οι οποίοι αποδεδειγμένα δεν μπορούν να πληρώσουν.
Μια νίκη
Οι ακτιβιστές ήδη μετρούν μία συναφή νίκη προς αυτήν την κατεύθυνση, καθώς μεσολαβούν επιτυχώς εδώ και ένα χρόνο σε διακανονισμούς που αφορούν ανεξόφλητους λογαριασμούς πολιτών προς τη ΔΕΗ, μέσω της Κίνησης Πολιτών Ενάντια στις Διακοπές Ρεύματος, οι οποίοι προέρχονται από τα Αλ.Ανυ.Α. Πρόκειται για εκείνο το δυναμικό πυρήνα ανθρώπων ο οποίος προχώρησε τον τελευταίο χρόνο, πέραν των διακονισμών, σε περισσότερες από 1.000 επανασυνδέσεις ρεύματος, δράσεις που η «Ε» και η «Κ.Ε.» έχουν παρουσιάσει επανειλημμένως.
Στην ίδια λογική, η παρέμβαση του κινήματος προχθές στον ΟΑΣΑ δεν είχε μόνο συμβολικό χαρακτήρα, καθώς δεν περιορίστηκε σε μια παράσταση διαμαρτυρίας. Με δεδομένο ότι σήμερα δεν υπάρχει κανονισμός στον Οργανισμό Αστικών Συγκοινωνιών που να προβλέπει ειδική μεταχείριση πολιτών, οι οποίοι εντοπίζονται χωρίς εισιτήριο, υπό την έννοια ότι αυτοί παρουσιάζουν πραγματική αδυναμία πληρωμής, οι ακτιβιστές παρουσίασαν συγκεκριμένες προτάσεις για την αντιμετώπιση αυτών των περιπτώσεων. Ανθρώπων, δηλαδή, οι οποίοι έχουν καταρρεύσει οικονομικά και αδυνατούν να πληρώσουν ακόμη και το εισιτήριο των αστικών συγκοινωνιών. Ενα φαινόμενο που συνεχώς διογκώνεται, γεγονός που καταδεικνύεται κι από τα επίσημα στοιχεία του οργανισμού.
Οπως εξηγεί ο Θ. Μαρινέλλης, μέλος του κινήματος, «εμείς δεν ζητάμε να θεσμοθετηθεί το "Δεν Πληρώνω" στις αστικές συγκοινωνίες. Ζητήσαμε όμως να αναλάβουν πρωτοβουλία, θέτοντάς τους προ των ευθυνών τους, έτσι ώστε να σταματήσει το κυνηγητό προς τους επιβάτες που πραγματικά αδυνατούν να πληρώσουν, και τις κοινωνικά ευπαθείς ομάδες (ανέργους, ανάπηρους, πολύτεκνους, μακροχρόνια ασθενείς κ.λπ.), κάτι που πλέον παίρνει απρόβλεπτες διαστάσεις (θάνατος 19χρονου στο Περιστέρι) και που θα πάρει ακόμη μεγαλύτερες αν δεν ληφθούν άμεσα και δραστικά μετρα».
Ατοπη συμφωνία
Ο διάλογος και η συμφωνία μεταξύ των δύο μερών για εξατομικευμένη αντιμετώπιση των περιστατικών είναι άτυπα, αλλά για το κίνημα λίγη σημασία έχει, αν βέβαια η διοίκηση τηρήσει τις δεσμεύσεις της. «Μιλήσαμε για αρκετή ώρα με τον Γ. Βρούτση, μέλος της διοίκησης, που δεσμεύτηκε να υπάρχει αυτός ο δίαυλος επικοινωνίας, κι αυτό είναι πολύ ενθαρρυντικό, ως πρώτο βήμα. Για εμάς εξίσου σημαντικό είναι επίσης να σταματήσουν την ακραία δράση τους οι ελεγκτές-κυνηγοί κεφαλών, οι οποίοι έχουν εξελιχθεί σε τάγματα εφόδου, που πολύ συχνά εξευτελίζουν αδύναμους ανθρώπους που πλήττονται από την ανεργία και τη φτώχεια» προσθέτει ο Τ.Καραγιώργος, επίσης μέλος του κινήματος.
Το κίνημα θα δρα εφεξής με τον ίδιο τρόπο που δρούσε μέχρι σήμερα με τις υποθέσεις διακανονισμών που αφορούν στο ρεύμα. Εχει δημιουργηθεί σελίδα στο Facebook (https://www.facebook.com/kataggeliaelegkton), στην οποία θα δέχοναι καταγγελίες για «αυθαιρεσία και προσπάθειας τρομοκρατίας από τα τάγματα εφόδου των ελεγκτών στα ΜΜΜ. Στη σελίδα θα αναγράφονται τα τηλέφωνα των ακτιβιστών με τους οποίους μπορούν να επικοινωνούν οι πολίτες. Αυτοί, με τη σειρά τους, θα καταγράφουν τα περιστατικά και θα επικοινωνούν με τη διοίκηση του ΟΑΣΑ, ούτως ώστε να λύνεται το ζήτημα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο για τον πολίτη.
Την επόμενη εβδομάδα στοχεύουν σε συνάντηση με αρμοδίους του υπουργείου Μεταφορών, ούτως ώστε η επικοινωνία και η δράση προς όφελος των πολιτών να διευρυνθούν περαιτέρω.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τελικά οι ''θεωρίες συνομωσίας'' δεν δείχνουν να είναι και τόσο θεωρίες, πόσο μάλλον συνομωσίας.

Ακου ρε φίλε έκπληξη. Βιολογικά εργαστήρια κατασκευής ιών στην Ουκρανία, προφανώς όχι για θεραπευτικούς λόγους και μάλιστα, χρηματοδοτούμε...