Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου 2013

Νέα 48ωρη απεργία - Δεμένα τα πλοία Δευτέρα και Τρίτη....


Με νέα 48ωρη απεργία, τη Δευτέρα και την Τρίτη 4 και 5 Φεβρουαρίου αντίστοιχα, συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους οι ναυτεργάτες, όπως αποφάσισε σήμερα το πρωί η Εκτελεστική Επιτροπή της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας.
Τα ναυτεργατικά σωματεία πραγματοποιούν σήμερα το μεσημέρι νέα συγκέντρωση διαμαρτυρίας, καθώς οι απεργιακές κινητοποιήσεις τους συμπληρώνουν την τέταρτη ημέρα.
Η ΠΝΟ ζητεί την απόσυρση του πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Ναυτιλίας, καθώς, όπως αναφέρει, με τις διατάξεις του θα σταλούν στην ανεργία και άλλοι ναυτεργάτες.
Το μεσημέρι του Σαββάτου, οι ναυτεργάτες πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στον Άγιο Διονύσιο.
Εκπρόσωποι των ναυτεργατικών σωματείων, στις ομιλίες τους, είπαν ότι το νομοσχέδιο είναι "ταφόπλακα" σε ό,τι έχει απομείνει για τους Έλληνες ναυτεργάτες, ιδιαίτερα για εκείνους που απασχολούνται στην επιβατηγό ναυτιλία, ενώ είπαν ότι ουσιαστικά καταργείται εκ βάθρων το ισχύον θεσμικό πλαίσιο, που αφορά, μεταξύ άλλων, τις οργανικές συνθέσεις των πλοίων και την δεκάμηνη απασχόληση.
Επίσης, ανέφεραν ότι για τα ποντοπόρα φορτηγά πλοία, κατεδαφίζεται πλέον ο θεσμός της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, αφού εισάγεται στο χώρο της ναυτικής εργασίας η διαδικασία σύναψης ατομικών συμβάσεων εργασίας, που θα καταρτίζονται μεταξύ του πλοιοκτήτη και του Έλληνα ναυτικού για ναυτολόγηση σε θέση κατώτερου πληρώματος.
Μουσουρούλης: Θα προσπαθήσουμε να βρούμε λύση
Θα προσπαθήσουμε να βρούμε λύση, τα περιθώρια είναι περιορισμένα, δεδομένης της οικονομικής κατάστασης, δήλωσε ο υπουργός Ναυτιλίας Κωστής Μουσουρούλης σχολιάζοντας τη νέα 48ωρη απεργιακή κινητοποίηση που εξήγγειλε η ΠΝΟ.
Ο κ.Μουσουρούλης ο οποίος απέκλεισε προς το παρόν το ενδεχόμενο πολιτικής επιστράτευσης, πρόσθεσε ότι ο διάλογος συνεχίζεται καθώς τα προβλήματα είναι δεδομένα και για τις δύο πλευρές και για τις ακτοπλοϊκές εταιρείες και για τους Ελληνες ναυτεργάτες.
Σημειώνεται ότι ο υπουργός έχει καλέσει σε νέα συνάντηση τα μέλη της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας αλλά και το Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας.
Προβληματισμοί για τη ναυτολόγηση
Ως προς το ζήτημα της ναυτολόγησης, εκφράστηκαν προβληματισμοί για την προωθούμενη ρύθμιση με την οποία καθιερώνονται ατομικές συμβάσεις εργασίας στα κατώτερα πληρώματα της ποντοπόρου ναυτιλίας, ενώ επισημάνθηκε η ανάγκη να συνδυαστούν τα μέτρα βιωσιμότητας των ακτοπλοϊκών επιχειρήσεων με παρεμβάσεις προστασίας των εργαζομένων.
Συμφωνήθηκε επίσης να συνεχιστεί η διαβούλευση ώστε να υπάρξει σύγκλιση απόψεων πριν το νομοσχέδιο κατατεθεί στη Bουλή.
Εξηγήσεις για την έξαρση της ανεργίας στον αρχαιότερο και νευραλγικότερο τομέα της ελληνικής οικονομίας, αυτόν της Ναυτιλίας, ζητούν με ερώτησή τους στη Bουλή από τον υπουργό Ναυτιλίας Κωνσταντίνο Μουσουρούλη, η Τομεάρχης Ναυτιλίας των Ανεξάρτητων Ελλήνων Βουλευτής Δωδεκανήσου Μίκα Ιατρίδη και ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του κόμματος, Τέρενς Κουίκ.
Οι βουλευτές των ''Ανεξάρτητων Ελλήνων'' αναφέρουν ότι στο τέλος του 2012 οι καταγεγραμμένοι άνεργοι ναυτικοί στο Γραφείο Ευρέσεως Ναυτικής Εργασίας ήταν 4.355, ποσοστό 27% του συνόλου των εν ενεργεία, και ερωτούν τον υπουργό Ναυτιλίας αν γνωρίζει ότι με τις νέες διατάξεις του πολυνομοσχεδίου για την ακτοπλοΐα, ο αριθμός αυτός θα πολλαπλασιαστεί.
Επίσης ερωτούν σε ποιες ενέργειες θα προβεί το υπουργείο Ναυτιλίας ώστε να καταβληθούν οι δεδουλευμένες αποδοχές των ναυτικών που πραγματοποιούν επίσχεση εργασίας σε πλοία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τελικά οι ''θεωρίες συνομωσίας'' δεν δείχνουν να είναι και τόσο θεωρίες, πόσο μάλλον συνομωσίας.

Ακου ρε φίλε έκπληξη. Βιολογικά εργαστήρια κατασκευής ιών στην Ουκρανία, προφανώς όχι για θεραπευτικούς λόγους και μάλιστα, χρηματοδοτούμε...