Πέμπτη, 12 Ιουλίου 2012

"Μαχαίρι" στη σίτιση των φοιτητών

«Μαχαίρι» μπαίνει στη σίτιση των φοιτητών από την επόμενη ακαδημαϊκή χρονιά. Η νέα υπουργική απόφαση, που καθορίζει τους όρους για τη σίτισή στα ΑΕΙ, ζητεί κάθε δικαιούχος να έχει ετήσιο οικογενειακό εισόδημα ως 45.000 ευρώ. Το θέμα της φοιτητικής μέριμνας συζητήθηκε χθες σε συνάντηση που είχε ο υπουργός Παιδείας κ. Κ. Αρβανιτόπουλος με τη συντονιστική επιτροπή της Συνόδου των Πρυτάνεων. Το θέμα των αλλαγών στον νόμο-πλαίσιο για τα ΑΕΙ θα συζητηθεί σε άλλη συνάντηση των δύο πλευρών. Την ίδια στιγμή, τον κώδωνα του κινδύνου για την ομαλή λειτουργία των Ιδρυμάτων τους από τη νέα χρονιά, κρούουν οι πρόεδροι των ΤΕΙ που, για το θέμα, θα συνεδριάσουν στις 11-12 Ιουλίου.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει η σχετική υπουργική απόφαση «δικαιούχοι δωρεάν σίτισης είναι φοιτητές, των οποίων το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα, όπως προκύπτει από τα εκκαθαριστικά σημειώματα του τελευταίου οικονομικού έτους, δεν υπερβαίνει τις 45.000 ευρώ προκειμένου για οικογένεια με ένα τέκνο. Για οικογένειες με δύο και πλέον τέκνα το παραπάνω ποσό προσαυξάνεται κατά 5.000 ευρώ για κάθε τέκνο πέραν του πρώτου. Το ανωτέρω διαμορφούμενο ποσό προσαυξάνεται κατά 3.000 ευρώ εφόσον ο αδελφός του δικαιούχου φοιτητή είναι ενεργός φοιτητής του πρώτου κύκλου σπουδών». Εως τώρα δεν υπήρχε όριο ή κατά περίπτωση, τα Ιδρύματα είχαν βάλει όριο τα 60.000 ευρώ.

Περιθώριο

Η υπουργική απόφαση αφήνει, επίσης, περιθώριο για μεγαλύτερη μείωση των δικαιούχων σίτισης, καθώς αναφέρει ότι «αν η χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό δεν επαρκεί για την κάλυψη της δαπάνης σίτισης του συνόλου των φοιτητών που δικαιούνται δωρεάν σίτιση, τότε το Δ.Σ. της Λέσχης χορηγεί την ειδική ταυτότητα κατά προτεραιότητα σε παιδιά από πολύτεκνες οικογένειες, μονογονεϊκές οικογένειες κ.ά». Το ψαλίδισμα του αριθμού των δικαιούχων θεωρείται πιθανό, καθώς η Σύνοδος Πρυτάνεων έχει επισημάνει ότι «τα Ιδρύματα βρίσκονται σε αδυναμία να καλύψουν τη σίτιση μεγάλου αριθμού φοιτητών, αφού το κόστος υπερβαίνει την αντίστοιχη επιχορήγηση». Την κατάσταση περιπλέκει η ανάληψη, από τον Σεπτέμβριο, της αρμοδιότητας της φοιτητικής μέριμνας από τα ΑΕΙ, την ίδια στιγμή που δεν έχουν ακόμη μεταφερθεί στα Ιδρύματα οι πόροι που αναλογούσαν στο Εθνικό Ιδρυμα Νεότητας, το οποίο ήταν έως το τέλος του 2011 αρμόδιο για την φοιτητική μέριμνα.

Χθες ο κ. Αρβανιτόπουλος συναντήθηκε με τους 13 περιφερειακούς διευθυντές εκπαίδευσης με μοναδικό θέμα την προετοιμασία της νέας σχολικής χρονιάς. Καθώς θα γίνουν πολύ λίγες προσλήψεις μονίμων εκπαιδευτικών οι περιφερειακοί διευθυντές εκτιμούν ότι θα απαιτηθούν περί τις 14.000 προσλήψεις αναπληρωτών - αριθμός που δεν μπορεί να ικανοποιηθεί με τα δεδομένα του τακτικού προϋπολογισμού. Τέλος, ο υπουργός συναντήθηκε και με τον προεδρείο της ομοσπονδίας ιδιωτικών εκπαιδευτικών, με τη συζήτηση να εστιάζεται στα εργασιακά των εκπαιδευτικών στα ιδιωτικά σχολεία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου