Πονοκέφαλο προκαλεί στο υπουργείο Οικονομικών η ουσιαστική αδυναμία της εφορίας να βεβαιώσει το χαράτσι (ΕΕΤΗΔΕ) στο όνομα των ιδιοκτητών οι οποίοι δεν το πλήρωσαν. Είναι χαρακτηριστικό ότι παρά το γεγονός ότι έχουν περάσει περισσότεροι από έξι μήνες από τότε που έληξε η προθεσμία για την πληρωμή της τελευταίας δόσης του χαρατσιού για το 2011 κανείς από όσους δεν το πλήρωσαν δεν έχει κληθεί στην εφορία για εξηγήσεις.
Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. ΄Οταν τον Αύγουστο του 2011 άρχισε να συζητείται στο υπουργείο Οικονομικών η βεβαίωση ενός τέλους ακινήτων στους λογαριασμούς της ΔΕΗ προκειμένου να κλείσει η τρύπα που είχε δημιουργηθεί στον προϋπολογισμό, πολλά υπηρεσιακά στελέχη είχαν επισημάνει στις σχετικές συσκέψεις ότι δεν υπάρχει αξιόπιστος μηχανισμός για τη βεβαίωση του τέλους ακινήτων σε όσους δεν το πληρώσουν. Και αυτό διότι ενώ η νομοθεσία για το χαράτσι ορίζει ότι το τέλος βαρύνει τον ιδιοκτήτη του ηλεκτροδοτούμενου ακινήτου, εκατομμύρια λογαριασμοί του ηλεκτρικού ρεύματος εκδίδονται στα ονόματα ενοικιαστών, παλαιών ιδιοκτητών ακόμη και ατόμων που έχουν αποβιώσει.
Τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το υπουργείο Οικονομικών είναι αριθμοί παροχών για τους οποίους δεν εξοφλήθηκε το χαράτσι, το ύψος του χαρατσιού που δεν εξοφλήθηκε και στοιχεία των ατόμων που εμφανίζονται στους λογαριασμούς στους οποίους εξοφλήθηκε το χαράτσι. Όμως το ΥΠΟΙΚ δεν μπορεί να προχωρήσει στη βεβαίωση του ποσού του χαρατσιού καθώς δεν γνωρίζει αν ο εμφανιζόμενος στο λογαριασμό είναι και ο ιδιοκτήτης ο οποίος το οφείλει. Επίσης, μεγάλο πρόβλημα υπάρχει και με τους φορολογούμενους οι οποίοι ήταν συνδρομητές των ιδιωτικών εταιρειών παροχής ηλεκτρικού ρεύματος των οποίων η λειτουργία διεκόπη και οι οποίοι δεν είχαν εξοφλήσει το χαράτσι.
“Πολλοί είχαν προειδοποιήσει ότι οι λογαριασμοί της ΔΕΗ δεν προσφέρονται για φορολογική και εισπρακτική πολιτική”, λέει στέλεχος του ΥΠΟΙΚ που συμμετείχε στις συσκέψεις. “Είχαν προειδοποιήσει ότι θα χρειαστεί να κληθεί όλη η Ελλάδα στις εφορίες προκειμένου να εντοπισθούν οι ιδιοκτήτες των ακινήτων για τα οποία δεν εξοφλήθηκε το χαράτσι και να βεβαιωθεί στη συνέχεια στο όνομά τους”.
Σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομικών υπολογίζεται ότι το χαράτσι για το 2011 δεν πλήρωσαν, μερικώς ή ολικώς, περίπου 500.000 μικροϊδιοκτήτες και το σχετικό ποσό που δεν πληρώθηκε υπολογίζεται σε περίπου 150 εκατ. ευρώ. Κανείς όμως από αυτούς δεν έχει ακόμη λάβει ειδοποιητήριο για την πληρωμή του τέλους ενώ και το σχετικό χρέος δεν εμφανίζεται στο όνομά τους καθώς, όπως αναφέρθηκε, δεν υπάρχει αξιόπιστος μηχανισμός για την εξεύρεση των πραγματικών ιδιοκτητών.
Το θέμα έχει απασχολήσει τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων η οποία αναζητεί τρόπους να βεβαιώσει το χαράτσι. Σύμφωνα με πληροφορίες, για να αποφευχθεί ο κίνδυνος να αποσταλούν 500.000 ειδοποιητήρια σε ισάριθμους φορολογούμενους (και πεθαμένους!) σε πρώτη φάση θα αξιοποιηθούν στοιχεία που υπάρχουν στους λογαριασμούς (όνομα, ΑΦΜ κ.ά.) και θα γίνουν επαληθευτικές διασταυρώσεις. Για παράδειγμα θα αναζητηθούν σε πρώτη φάση ιδιοκτήτες που εμφανίζονται στους λογαριασμούς και οι οποίοι δεν πλήρωσαν το χαράτσι. Αυτό θα γίνει με διασταύρωση των στοιχείων τους με το περιουσιολόγιο ακινήτων (στοιχεία Ε9) και στη συνέχεια θα αποσταλούν τα σχετικά ειδοποιητήρια. Μια άλλη λύση που εξετάζεται είναι να ζητείται πιστοποιητικό εξόφλησης του χαρατσιού σε διάφορες συναλλαγές όπως είναι η θεώρηση των μισθωτηρίων και οι μεταβιβάσεις ακινήτων.
Του Σπύρου Δημητρέλη
Πηγή: capital.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου