Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2013

"Μαλλιά κουβάρια" στο ΠΑΣΟΚ Χαϊδαρίου, ίντριγκες στην τοπική ΝΔ......

Σε έντονη εσωτερική διαμάχη βρίσκεται το τοπικό ΠΑΣΟΚ, με αιτία τη μνημονιακή δέσμευση της ηγεσίας του, η οποία έχει ταυτιστεί απόλυτα με τον Αντώνη Σαμαρά. Από την άλλη, στην ΝΔ Χαϊδαρίου υπάρχει μια επιφανειακή ηρεμία και αποδοχή των μνημονιακών πολιτικών, που οφείλεται στην κατοχή και νομή της εξουσίας. Και στους δύο κομματικούς χώρους, οι σημαντικές αποφάσεις παίρνονται με ορίζοντα τις επόμενες δημοτικές εκλογές. 

ΠΑΣΟΚ σε... μνημονιακή κρίση

Μερίδα των στελεχών τής οργάνωσης του ΠΑΣΟΚ Χαϊδαρίου βρίσκεται σε απόσταση από την επίσημη κομματική γραμμή, όχι μόνο στα λόγια, αλλά και στην πράξη, όπως για παράδειγμα η συμμετοχή τους στον αγώνα εργαζόμενων στα δύο ψυχιατρεία της πόλης ενάντια στη διαθεσιμότητα, που επιβάλλει ο Άδωνις Γεωργιάδης. Αντίθετα, από την τοπική ΝΔ δεν συμμετέχει ούτε ένα στέλεχος στις κινητοποιήσεις που αφορούν εκατοντάδες οικογένειες τής πόλης μας! Ούτε φυσικά από την δημοτική αρχή εμφανίζεται κανείς, καθώς τα στελέχη της, κορυφαία και μεσαία, κάνουν επίδειξη κομματικής νομιμοφροσύνης για να διατηρήσουν αλώβητες τις σχέσεις με τον κομματικό μηχανισμό. Μόνο που στις εκλογές ψηφίζουν οι δημότες και όχι οι επιτελείς τής Συγγρού...  

Ιστορικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ Χαϊδαρίου, όπως ο Νώντας Σταμάτης, ασκούν κριτική στην παρουσία δημοτικών συμβούλων στο πλάι των εργαζόμενων, θεωρώντας ότι βρίσκονται σε αντίθεση με την επίσημη πολιτική του κόμματος που στηρίζει τις προωθούμενες αλλαγές στον χώρο τις υγείας. Το πρόβλημα εντοπίζεται στα μέλη της δημοτικής παράταξης "Πρώτα το Χαϊδάρι". Σε ενδοκομματική διαδικασία τής περασμένης εβδομάδας έγινε συζήτηση σε έντονο ύφος. Ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Χαϊδαρίου και δημοτικός σύμβουλος, Σάββας Βαρυτιμιάδης, κατηγορήθηκε για την εκτός γραμμής συμμετοχή τους στις κινητοποιήσεις των εργαζομένων των δύο ψυχιατρικών νοσοκομείων που εδρεύουν στην πόλη μας.

Ο Σάββας Βαρυτιμιάδης αντέδρασε στην κριτική με επιστολή του στον τοπικό Τύπο, στην οποία σημειώνει ότι μερικοί σύντροφοί του "γίνονται βασιλικότεροι του βασιλέως και συμπεριφέρονται σαν μουτζαχεντίν του κ. Σαμαρά"! Υπεραμύνεται της επιλογής του να στηρίζει τους αγώνες των εργαζόμενων των δημόσιων νοσοκομείων, λέγοντας ότι αυτός και άλλοι σύντροφοί του "ακολουθούν την πολιτική τους συνείδηση και όχι τυφλά την γραμμή του Μεγάρου Μαξίμου" (ολόκληρη η επιστολή στο τέλος).

Είναι σαφές ότι στο ήδη διαλυμένο ΠΑΣΟΚ Χαϊδαρίου γίνονται διεργασίες που πιθανόν θα οδηγήσουν σε περαιτέρω θρυμματισμό τής ομάδας που έχει απομείνει. Ειδικά τα δημοτικά στελέχη, τα οποία έρχονται σε καθημερινή και άμεση επαφή με το λαϊκό στοιχείο τής πόλης, αντιλαμβάνονται ότι ο κόσμος θερίζεται από το μνημόνιο και είναι αδύνατο να παρουσιαστούν σε εκλογική διαδικασία με θέσεις σαν αυτές του επίσημου ΠΑΣΟΚ. Αντίθετα, όσοι πολιτεύονται με το βλέμμα στραμμένο προς την ηγεσία, αλλά και οι "σημιτικοί" εκσυγχρονιστές και οι οπαδοί τής άποψης ότι "κι αν δεν υπήρχε μνημόνιο θα έπρεπε να το εφεύρουμε", τάσσονται σαφώς σε τροχιά μνημονίου, άλλοι διότι πιστεύουν πράγματι ότι έτσι θα σωθεί η χώρα, άλλοι διότι προσβλέπουν σε καλές (και χρήσιμες για τους ίδιους) σχέσεις με την ηγεσία Βενιζέλου.  
Η πολιτική κινητικότητα στο ΠΑΣΟΚ σχετίζεται στενά με τις δημοτικές εκλογές, καθώς κάποια στελέχη, κυρίως προσκείμενα στον Ανδρέα Μποζίκα, επιδιώκουν (ή όντως έτσι αισθάνονται) να δείξουν αντιμνημονιακό πρόσωπο. Ίσως με τον τρόπο αυτό θέλουν να εκθέσουν τον έτερο πασοκογενή υποψήφιο, Ηρακλή Δρούλια, ως φιλομνημονιακό και άνθρωπο του Βαγγέλη Βενιζέλου, για να τον φθείρουν στις μεγάλες μάζες των πάλαι ποτέ ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ. Η αλήθεια είναι ότι ο Η. Δρούλιας είναι πρόσωπο που απολαύει της εμπιστοσύνης της ηγετικής ομάδας του κόμματος, ως πρόεδρος σημαντικού δημόσιου οργανισμού (ΟΣΚ). Ακόμη, με αφετηρία την ανάγκη η χώρα να μείνει οπωσδήποτε στο ευρώ, θεωρεί χρήσιμο το μνημόνιο!!!!!!!!!!!!!!!!!!. 

Ο Ανδρέας Μποζίκας, πρόεδρος του ΑΣΔΑ και υποψήφιος δήμαρχος Χαϊδαρίου, σε κάθε ευκαιρία εκδίδει ανακοινώσεις με τις οποίες τάσσεται στο πλευρό των εργαζομένων και χωρίς περιστροφές βάλει κατά των μνημονιακών πολιτικών. Οι (ενδοκομματικοί) αντίπαλοι θεωρούν καιροσκοπικές αυτές τις πρωτοβουλίες και του προσάπτουν ότι δεν έχει αποχωρήσει από το ΠΑΣΟΚ, όπως τουλάχιστον έκανε ο Δημήτρης Τσατσαμπάς. Όμως ο Α. Μποζίκας στηρίζει τις κινητοποιήσεις και με την φυσική του παρουσία. Εκτός από τον Σάββα Βαρυτιμιάδη, κοντά του βρίσκεται και η Αθηνά Μπούτση, που αποτελεί ιδρυτικό στέλεχος του νέου κόμματος του Ανδρέα Λοβέρδου. "Πόσο ανεύθυνος είναι ο Λοβέρδος για όσα γίνονται σήμερα στον χώρο της Υγείας;", σημειώνουν με δηκτικό τρόπο άνθρωποι που την βλέπουν να στέκεται δίπλα στους εργαζόμενους... 

ΝΔ: Διορίζοντας γιους και αδελφές...

Αν όλα αυτά συντελούνται στο ΠΑΣΟΚ, στη Νέα Δημοκρατία Χαϊδαρίου τα πράγματα βρίσκονται σε φαινομενική κατάσταση ηρεμίας. Ανοιχτή συζήτηση για το Μνημόνιο δεν γίνεται σε κανένα επίπεδο, ούτε στην κομματική οργάνωση ούτε στο πλαίσιο της δημοτικής ομάδας που διοικεί την πόλη. Η συγκεκριμένη πολιτική αλαλία δεν είναι καθόλου περίεργη, αφού σε αυτό το κόμμα η πραγματική πολιτική απουσιάζει παραδοσιακά. Η δράση των περισσότερων φιλοδοξούντων να παίξουν τοπικό κομματικό ρόλο περιορίζεται στη σύναψη επωφελών σχέσεων με βουλευτές και ισχυρούς κομματικά παράγοντες. Το βασικό ζητούμενο είναι να καταφέρουν να διορίσουν κανένα παιδί ή ανιψιό. 

Σε λίγο βαθύτερο επίπεδο όμως και σε αυτόν τον κομματικό χώρο υπάρχουν διαγκωνισμοί, με κύρια επιδίωξη τον έλεγχο της τοπικής οργάνωσης της ΝΔ από πρωτοκλασάτα στελέχη τής δημοτικής αρχής. Συγκεκριμένα, άνθρωποι του δεξιού χώρου του Χαϊδαρίου κατηγορούν πρόσωο με επιρροή στη δημοτική αρχή ότι παρενέβη με όλα τα μέσα για να επηρεάσει την εκλογή ηγεσίας φιλική στην ίδια ή τουλάχιστον να μην εκλεγεί μη ελεγχόμενο πρόσωπο. Σαν πολιορκητικός κριός χρησιμοποιήθηκαν μέλη της ΟΝΝΕΔ, που προσελήφθησαν στον Δήμο από την συγκεκριμένη πολιτικό.

Φυσικά, στόχος είναι ο προσπορισμός όσο το δυνατόν περισσότερων ψήφων στις δημοτικές εκλογές, για να κατακτηθεί η πολυπόθητη πρωτιά. Ακόμη κι αν η παραπάνω κατηγορία είναι δημιούργημα εσωκομματικών αντιπάλων, είναι ενδεικτική του κλίματος και των αντιθέσεων συμφερόντων που σοβούν στην κυβερνητική παράταξη της πόλης μας.

Φυσικά, γεγονότα σαν αυτά συμβαίνουν ερήμην των παραδοσιακών ψηφοφόρων της Νέας Δημοκρατίας, που είτε έχουν πλήρως αποστασιοποιηθεί, λόγω των καταστροφικών συνεπειών του μνημονίου στις οικογένειές τους, είτε έχουν αηδιάσει από τις εσωκομματικές ίντριγκες και το ατελείωτο παιχνίδι συμφερόντων που παίζεται στην πλάτη τους. Προφανώς και με την απροκάλυπτη πια τάση μερικών κορυφαίων στελεχών του Δήμου να διορίζουν πρόσωπα του απολύτως στενού τους περιβάλλοντος.

Η κατάντια της πόλης από τη χείριστη δεύτερη τετραετία Μαραβέλια λίγο απασχολεί τους κομματικούς παράγοντες και πιστεύουν ότι τα προβλήματα, σαν από κάποιο θαύμα, θα κρυφτούν κάτω από το χαλί.

Και στο βάθος συνεργασία 


Είναι φανερό ότι οι ασχολούμενοι με τα κόμματα δεν αντιλαμβάνονται πόσο έχει απαξιωθεί η πολιτική στα μάτια των δημοτών. Η ανώμαλη προσγείωση περιμένει πολλούς πολιτικούς "αστέρες" του Χαϊδαρίου, όσο κι αν οι ίδιοι πασχίζουν να πλασαριστούν προς τα έξω σαν ανεξάρτητοι...

Προκειμένου να αποφευχθεί το εκλογικό στραπάτσο, κάποιοι δεν αποκλείουν να εμφανιστεί μια κοινή πασοκο-νεοδημοκρατική πλατφόρμα στο Χαϊδάρι, κάπου κοντά στον Μάιο. Όποιος λέει "αυτά δεν γίνονται", ας κοιτάξει τη διπλανή φωτογραφία, με τη βεβαιότητα ότι η εξουσία σέρνει καράβια!

"Σταράτες κουβέντες…"

Η ανακοίνωση του Σάββα Βαρυτιμάδη για όσα συνέβησαν στην συνεδρίαση του ΠΑΣΟΚ είναι η εξής:

Σε μια διαδικασία πολιτικής συζήτησης στο πλαίσιο του ΠΑΣΟΚ, δέχθηκα από κάποια πλευρά σκληρή κριτική επειδή στήριξα τον αγώνα των εργαζόμενων στα Δημόσια Ψυχιατρεία.
Όπως από την ίδια πλευρά δέχθηκε κριτική ολόκληρη η δημοτική παράταξη που συμμετείχε στις εκλογές του 2010 "Πρώτα το Χαϊδάρι", άσχετα από τις διαφοροποιήσεις που έχουν γίνει από τότε, επειδή στηρίζει στο Δημοτικό Συμβούλιο τη Δημόσια Υγεία ή τις δίκαιες διεκδικήσεις των κατοίκων του Χαϊδαρίου να μην υποβαθμιστεί η πόλη μας.
Είναι πια ξεκάθαρο ότι κάποιοι καταλαβαίνουν το ΠΑΣΟΚ μόνον σαν συμπληρωματική δύναμη της ΝΔ. Με αποτέλεσμα να γίνονται βασιλικότεροι του βασιλέως και να συμπεριφέρονται σαν μουτζαχεντίν του κ. Σαμαρά.
Δεν θα μπω στον κόπο να ασχοληθώ με τις προσωπικές επιθέσεις που έγιναν κατά Δημοτικών Συμβούλων επειδή ακολουθούν την πολιτική τους συνείδηση και όχι τυφλά την "γραμμή" του Μεγάρου Μαξίμου.
Ούτε καν με το θαυμασμό που εκδηλώθηκε για τις δυνατότητες του (συναγωνιστή να φανταστώ;) κ. Μαραβέλια.
Πάντα στο όνομα του ΠΑΣΟΚ βέβαια.
Εγώ από την πλευρά μου αισθάνομαι συνεπής με τις απόψεις και την ιδεολογία μου. Όπως και τόσοι άλλοι φίλοι και συναγωνιστές που δεν μπαίνουν στη λογική να δώσουν εξετάσεις νομιμοφροσύνης στη συντηρητική παράταξη. Και θυμίζω ότι, όπως έλεγε ο Αντρέας Παπανδρέου σε μια δύσκολη στιγμή για την προοδευτική παράταξη και τη χώρα, τελικός κριτής μας είναι ο λαός.

Σάββας Βαρυμιάδης
Δημοτικός Σύμβουλος Χαϊδαρίου
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ: ΧΑΙΔΑΡΙ ΣΗΜΕΡΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τελικά οι ''θεωρίες συνομωσίας'' δεν δείχνουν να είναι και τόσο θεωρίες, πόσο μάλλον συνομωσίας.

Ακου ρε φίλε έκπληξη. Βιολογικά εργαστήρια κατασκευής ιών στην Ουκρανία, προφανώς όχι για θεραπευτικούς λόγους και μάλιστα, χρηματοδοτούμε...