Δευτέρα 6 Αυγούστου 2012

‘Μαύρη’ επέτειος για την πυρηνική καταστροφή στη Χιροσίμα....


Σαν σήμερα στις 6 Αυγούστου του 1945 πραγματοποιήθηκε η πρώτη πολεμική πυρηνική επίθεση στην ανθρώπινη ιστορία, ο βομβαρδισμός της πόλης της Χιροσίμα από τις ‘Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής(Η.Π.Α.)’ λίγο πριν τη λήξη του Β’ παγκοσμίου πολέμου. Πριν 67 χρόνια πραγματοποιήθηκε η ρίψη της βόμβας ‘Little boy’, τύπου ουρανίου 235, γεγονός που αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.
Τη ρίψη έκανε ο συνταγματάρχης Πολ Τίμπετς, κυβερνήτης ενός αεροσκάφους Β29 της αεροπορίας στρατού, στο οποίο είχε δώσει το όνομα της μητέρας του, «Ένολα Γκαίυ». Χαρακτηριστικό είναι ότι το Β29 υπέστη ισχυρή ανατάραξη με την έκρηξη της βόμβας, παρά το γεγονός ότι απείχε ήδη 18 περίπου χιλιόμετρα από το σημείο της έκρηξης.
Η Χιροσίμα μετατράπηκε σε συντρίμμια και υπολογίζεται ότι επιτόπου έχασαν τη ζωή τους περίπου 70.000 άνθρωποι, οι περισσότεροι άμαχοι. Πολλοί ήταν και αυτοί που πέθαναν λίγο αργότερα ή υπέστησαν βλάβες στην υγεία τους λόγω της ραδιενέργειας.
Τρεις ημέρες μετά την επίθεση στη Χιροσίμα, οι Η.Π.Α. έριξαν και δεύτερη ατομική βόμβα στο Ναγκασάκι. Έξι ημέρες αργότερα, η Ιαπωνία παραδόθηκε.
Το ενδιαφέρον για την επέτειο από τη ρίψη της ατομικής βόμβας στη Χιροσίμα κορυφώθηκε τη Δευτέρα, στην Ιαπωνία, εν μέσω αυξανόμενης δημόσιας απογοήτευσης για την απόφαση να επαναλειτουργήσουν οι πυρηνικοί αντιδραστήρες που ήταν σε "αδράνεια" μετά από το πυρηνικό ατύχημα του περασμένου έτους.

Οι περισσότεροι που συμμετέχουν στις εκδηλώσεις μνήμης για την 67η επέτειο από την καταστροφή της Χιροσίμα εκφράζουν την αντίθεσή τους στην παραγωγή πυρηνικής ενέργειας.

Μεταξύ αυτών που συμμετέχουν στην τελετή είναι και οι πολίτες που κάποτε ζούσαν κοντά στο πυρηνικό εργοστάσιο στη Φουκουσίμα, το οποίο υπέστη ζημιές από το σεισμό του περασμένου έτους.

Μεταξύ των συμμετεχόντων και ο δήμαρχός της πόλης Νάμιε, την οποία οι κάτοικοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν μετά από το ατύχημα.

Περίπου 50.000 άνθρωποι παρακολούθησαν την τελετή στο πάρκο Ειρήνης κοντά στο "σημείο μηδέν" με το δήμαρχο της Χιροσίμα να κάνει έκκληση για την εξάλειψη των πυρηνικών όπλων.

"Δεσμευόμαστε να μεταδώσουμε στον κόσμο τις εμπειρίες και να κάνουμε ότι περνά από το χέρι μας για να επιτύχουμε μια πραγματική ειρήνη σε έναν κόσμο χωρίς πυρηνικά όπλα ", είπε ο δήμαρχος της πόλης.

Η επέτειος για τη Χιροσίμα έρχεται ένα μήνα μετά την απόφαση της εταιρείας Kansai Electric Power Co να επαναλειτουργήσει τους αντιδραστήρες στο εργοστάσιο, Φουκουσίμα Daiichi.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τελικά οι ''θεωρίες συνομωσίας'' δεν δείχνουν να είναι και τόσο θεωρίες, πόσο μάλλον συνομωσίας.

Ακου ρε φίλε έκπληξη. Βιολογικά εργαστήρια κατασκευής ιών στην Ουκρανία, προφανώς όχι για θεραπευτικούς λόγους και μάλιστα, χρηματοδοτούμε...