Παρασκευή 24 Αυγούστου 2012

Η ελληνική κρίση κλείνει καταστήματα και βάζει τέρμα σε όνειρα!!!!!!!!!!!!......

Σκληρά μέτρα λιτότητας αναγκάζουν τους Έλληνες να κρατούν ερμητικά κλειστά τα πορτοφόλια και τις τσάντες τους.



Τον Σεπτέμβριο, η Χριστίνα Αγγελάκη, 56 ετών, θα κλείσει τα κατάστημα αθλητικών ειδών που διευθύνει μαζί με τον σύζυγό της σε μια γειτονιά της δυτικής Αθήνας τα τελευταία 30 χρόνια, θύματα μιας βαθιάς ύφεσης που επιδεινώνεται από τα μέτρα λιτότητας που έχουν ελαχιστοποιήσει τις δαπάνες σε σημείο που να είναι ανύπαρκτες.
«Βιώναμε μια ολοένα και μεγαλύτερη πτώση και αυτή η κρίση είναι το τελειωτικό χτύπημα", είπε στους SETimes καθώς καθόταν στο κατάστημά της με μια φίλη της, την Αλίκη Τανάκη, 44 ετών, η οποία έκλεισε δύο καταστήματα ειδών γάμου.
Όλα τα ράφια γύρω από την Αγγελάκη ήταν μισοάδεια: λίγα αθλητικά παπούτσια, δύο μπάλες του μπάσκετ για 10 ευρώ, φόρμες σε εκπτώσεις. Είπε ότι μερικές φορές περιμένει όλη την ημέρα για ένα ή δύο πελάτες. Η Αγγελάκη ανέφερε ότι συνειδητοποίησε τα περασμένα Χριστούγεννα πως το κατάστημα δεν θα μπορούσε να αντεπεξέλθει φέτος, μόλις πωλήσει το υπόλοιπο απόθεμα.
Οι Έλληνες είδαν τους μισθούς τους να μειώνονται κατά 30 τοις εκατό ή περισσότερο και το καλοκαιρινό και τα άλλα επιδόματα να μειώνονται έως και 80 τοις εκατό, αφήνοντας τους με λίγο διαθέσιμο εισόδημα κατά τη διάρκεια μιας πενταετούς ύφεσης που επιδεινώνεται μέρα με τη μέρα.
"Αισθάνομαι απελπισμένη", δήλωσε η Αγγελάκη. Η Τανάκη κούνησε το κεφάλι της συμφωνώντας. "Δεν μπορείς να ονειρεύεσαι πια", είπε στους SETimes.
Δεν είναι οι μόνες. Μόλις πριν από πέντε μήνες, η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ), δήλωσε ότι ο εμπορικός τομέας βρισκόταν σε "επιδημία περάτωσης", και ότι μέχρι το τέλος του έτους η Ελλάδα θα έχει χάσει τουλάχιστον 68 χιλιάδες επιχειρήσεις από τον Ιανουάριο του 2011.
Ακόμα και οι περιοχές με τη μεγαλύτερη κίνηση γύρω από το κέντρο της πόλης αισθάνονται την κρίση. Οι δρόμοι είναι γεμάτοι με κενά καταστήματα, βρώμικα τζάμια που μόλις και μετά βίας κρύβουν πεταμένα χαρτιά και ξεχασμένα αποθέματα.
Το 42 τοις εκατό των καταστημάτων της οδού Σταδίου, μια σημαντική οδός που οδηγεί στο κέντρο της πόλης, έχει κλείσει. Η ΕΣΕΕ ανέφερε ότι η Αθήνα έχει χάσει το 30 τοις εκατό του συνόλου των καταστημάτων της, καθώς διαδοχικές κυβερνήσεις έχουν επιβάλει κύματα περικοπών αποδοχών, αυξήσεις φόρων και μειώσεις συντάξεων σε μια απελπισμένη προσπάθεια να σταματήσουν την πτώση προς την πτώχευση, κάτι που δεν φαίνεται να έχει αποτέλεσμα.

Η Βάλια Αρανίτου, διευθύντρια του Ινστιτούτου Εργασίας στην ΕΣΕΕ, είπε ότι πολλά περισσότερα καταστήματα θα κλείσουν λόγω της κρίσης και τις αυξήσεις φόρων καθώς δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά εξαιτίας της συρρίκνωσης των πωλήσεων.
"Αυτό είναι το χειρότερο, διότι μέχρι τώρα πολλοί καταστηματάρχες είχαν κάποια χρήματα στην άκρη και μπορούσαν να πληρώσουν τους φόρους, αλλά τώρα αυτά τα χρήματα κοντεύουν να τελειώσουν", είπε στους SETimes.

Ο οργανισμός αναμένει φέτος μείωση των πωλήσεων κατά 53 τοις εκατό, ενδεικτικό αυτού που ο πρόεδρος του, Βασίλης Κορκίδης, διατύπωσε σε ένα έγγραφο θέσης. "Η αγορά έχει στερέψει, οι επιχειρηματίες παρακολουθούν την κατάρρευση των κύκλων εργασιών τους και οι καταναλωτές αγοράζουν μόνο τα προϊόντα που καλύπτουν βασικές ανάγκες".
Έρευνες έχουν δείξει ότι οι Έλληνες στρέφονται σε γενικές μάρκες και πραγματοποιούν περικοπές σε είδη πολυτελείας, όπως κοσμήματα, αλλά ακόμη και στα παπούτσια, στα τρόφιμα και στην περιποίηση.
Η Notos Galleries, η γιγαντιαία αλυσίδα πολυκαταστημάτων, είπε ότι είχε πτώση της τάξεως του 15 τοις εκατό κατά την περίοδο του Πάσχα, όταν οι Έλληνες έλαβαν μικρότερα επιδόματα, εκμηδενίζοντας τις προβλέψεις κερδών του έτους.
Ο Αύγουστος είναι μία από τις δύο επίσημες περιόδους εκπτώσεων στην Ελλάδα, αλλά ακόμη και με σημαντικές εκπτώσεις τιμών, έως και 80 τοις εκατό, σε πολλά καταστήματα οι αγοραστές είναι λίγοι.
Η Μαρίθα Καλλή, 36 ετών, σχεδιάστρια γραφικών, κοιτούσε τη βιτρίνα ενός καταστήματος παπουτσιών, αλλά είπε ότι δεν ήταν έτοιμη να αγοράσει, διότι ακόμη και με μείωση του μισθολογίου κατά 35 τοις εκατό, η επιχείρηση της αγωνίζεται να καλύψει τους μισθούς.

"Πλέον πληρωνόμαστε μόνο για το μισό χρόνο", είπε στους SETimes.Ανέφερε ότι οι ιδιοκτήτες των επιχειρήσεων της λένε ότι δεν φταίνε αυτοί. "Οι εταιρείες που μας χρωστούν χρήματα δεν πληρώνουν για τρεις μήνες", δήλωσε.
Ενώ έχουν αποφασισθεί περικοπές μισθών για τους εργαζόμενους στο δημόσιο τομέα, ο ιδιωτικός τομέας, μετά από μια περικοπή του κατώτατου μισθού και τη σταδιακή κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων, ακολούθησε με ταχείς ρυθμούς. Με το ποσοστό ανεργίας να έχει φτάσει στο 23,1 τοις εκατό -- 54,9 τοις εκατό για όσους είναι κάτω των 25 ετών -- οι περισσότεροι εργαζόμενοι είναι αναγκασμένοι να αποδεχθούν ό,τι παίρνουν ή να μην πάρουν τίποτα. Και δεν ξοδεύουν.
Με τη νέα κυβέρνηση συνασπισμού να σκέπτεται την εφαρμογή περισσότερων περικοπών στους μισθούς και τις συντάξεις και την πλήρη εξάλειψη των επιδομάτων, φαίνεται να υπάρχει ελάχιστη ελπίδα για ανάκαμψη των επιχειρήσεων ή των θέσεων εργασίας.
Στην οδό Ερμού, την πλέον πολυσύχναστη της πόλης, πολλοί κοιτούν τις βιτρίνες, συμπεριλαμβανομένης της Καλλή, η οποία έφυγε χωρίς να αγοράσει τίποτα. Είπε ότι κάνει περικοπές σε ακόμα και τα πιο βασικά πράγματα. "Αγοράζω ακόμη και φθηνότερο χαρτί τουαλέτας", είπε χαμογελώντας.......



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τελικά οι ''θεωρίες συνομωσίας'' δεν δείχνουν να είναι και τόσο θεωρίες, πόσο μάλλον συνομωσίας.

Ακου ρε φίλε έκπληξη. Βιολογικά εργαστήρια κατασκευής ιών στην Ουκρανία, προφανώς όχι για θεραπευτικούς λόγους και μάλιστα, χρηματοδοτούμε...