Πέμπτη 2 Ιουνίου 2016

Πως στήθηκε η πολιτική απάτη του αιώνα από την γιάφκα τσίπρα. Τι δήλωνε για λιμάνια αεροδρόμια. Ετσι θα ρυθμίσουμε τα κόκκινα δάνεια Oλο το Πλαισιο για τη ρύθμιση των «κόκκινων δανείων» νοικοκυριών και επιχειρήσεων αλλά και για τη μόνιμη προστασία της κύριας κατοικίας από τους πλειστηριασμούς αποκαλύπτει με συνέντευξή του στο «Εθνος της Κυριακής» ο υπουργός Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού, Γιώργος Σταθάκης.

  • ΕΘΝΟΣ
  • 7:42, 15/2/2015
Ο ίδιος δηλώνει αισιόδοξος για την επίτευξη συμφωνίας με τους Ευρωπαίους εταίρους, διαβεβαιώνει για την εφαρμογή των προγραμματικών εξαγγελιών, ενώ ψηλά στην ατζέντα των μεταρρυθμίσεων που θα μπουν στο νέο συμβόλαιο με την ΕΕ είναι, όπως κάνει γνωστό, τα μέτρα για την αντιμετώπιση της φοροαποφυγής από τις τριγωνικές συναλλαγές των επιχειρήσεων και της φοροδιαφυγής.
Σε ό,τι αφορά τους πλειστηριασμούς της κύριας κατοικίας, ο υπουργός Οικονομίας αναγγέλλει την κατάθεση άμεσα νομοσχεδίου που θα τους «παγώνει». Στη συνέχεια, σε δύο μήνες, θα φέρει νέο πλαίσιο όπου εκεί θα μπαίνουν τρία κριτήρια για τη μόνιμη, πια, προστασία της πρώτης στέγης: Η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας, το μηνιαίο εισόδημα και οι τραπεζικές καταθέσεις του δανειολήπτη.
Για τα «κόκκινα δάνεια» των νοικοκυριών σημειώνει πως με νομοσχέδιο θα προβλέπεται ακόμη και διαγραφή οφειλών για τις οικογένειες που αδυνατούν να πληρώσουν, καθώς και απομείωση των επιτοκίων ή επιμήκυνση για τις υπόλοιπες κατηγορίες δανειοληπτών με δόσεις που θα φτάνουν στο 30% του εισοδήματος. Για τα «κόκκινα» επιχειρηματικά δάνεια αποκαλύπτει πως θα τροποποιηθεί ο λεγόμενος «νόμος Δένδια», θα γίνεται συμψηφισμός με οφειλές προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία και διαμόρφωση νέας μηνιαίας δόσης του επιχειρηματία-δανειολήπτη, που δεν θα ξεπερνά αθροιστικά το 40% των κερδών των επιχειρήσεων. Τέλος, ο κ. Σταθάκης μέσα από τη συνέντευξή του δηλώνει πως θα επιδιώξει την ακύρωση της ιδιωτικοποίησης των περιφερειακών αεροδρομίων, ενώ για το θέμα της ακρίβειας παρουσιάζει το σχέδιο για «καθαρές τιμές».
Ανακοινώσατε στις προγραμματικές δηλώσεις έναν ενδιάμεσο φορέα διαχείρισης «κόκκινων δανείων» νοικοκυριών κι επιχειρήσεων. Τι ακριβώς θα κάνει αυτός ο φορέας και ποια δάνεια θα μεταφερθούν;
Σκοπεύουμε να καταθέσουμε προς ψήφιση στη Βουλή τους επόμενους μήνες έναν νέο νόμο, ο οποίος θα δημιουργήσει έναν δημόσιο φορέα διαχείρισης στον οποίο θα μεταφερθούν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια για το σύνολο των νοικοκυριών που βρίσκονται κάτω ή κοντά στο όριο της φτώχειας, αναδιαρθρώνοντας παράλληλα τα δάνεια για το σύνολο των δανείων. Πριν από αυτό, ωστόσο, σκοπεύουμε προσωρινά να καταθέσουμε έναν νόμο που θα δημιουργεί μια άμεση απαγόρευση των εκπλειστηριασμών μέχρι να δημιουργηθεί ο νέος φορέας.
Θα είναι διαφορετικό το πρόγραμμα ρύθμισης των «κόκκινων δανείων» των νοικοκυριών και άλλο των επιχειρήσεων;
Ναι. Για τα πρώτα θα δημιουργηθεί ο δημόσιος φορέας που προανέφερα, για τα δεύτερα σκοπεύουμε να κάνουμε τροποποιήσεις του νόμου για τα δάνεια των μικρομεσαίων επιχειρήσεων με ενίσχυση του εξωδικαστικού συμβιβασμού και δημιουργία νέων κανόνων διευθέτησης φιλικών προς τις επιχειρήσεις.
Για τα νοικοκυριά θα προβλέπεται ακόμη και διαγραφή οφειλής και για ποιες κατηγορίες;
Προφανώς θα προβλέπεται διαγραφή για τις κατηγορίες νοικοκυριών που αντικειμενικά αποδεικνύεται ότι αδυνατούν να αποπληρώσουν τις οφειλές τους. Οπως θα υπάρχει και επιμήκυνση και απομείωση επιτοκίων ανάλογα με την οικονομική δυνατότητα του κάθε οφειλέτη.
Για τους υπόλοιπους δανειολήπτες πώς θα ρυθμίζονται τα δάνεια και με ποιες μεθόδους;
Στόχος μας είναι τα στεγαστικά δάνεια να ρυθμίζονται με τέτοιον τρόπο ώστε η μηνιαία δόση να μην υπερβαίνει το 30% του εισοδήματος του δανειολήπτη.
Για τα «κόκκινα δάνεια» των επιχειρήσεων θα προχωρήσετε σε ρυθμίσεις με διαφορετικό τρόπο και ποιος θα είναι αυτός;
Θα γίνεται συμψηφισμός των οφειλών προς το κράτος και τα ασφαλιστικά ταμεία, ενώ θα μπει ένα αθροιστικό όριο για τη μηνιαία δόση, το οποίο δεν θα υπερβαίνει το 40% επί των κερδών των επιχειρήσεων.
Πότε θα υπάρχουν νομοθετικές παρεμβάσεις γι' αυτές τις ρυθμίσεις;
Το συντομότερο δυνατόν. Δύο με τρεις μήνες είναι ένα εύλογο χρονικό διάστημα. Προέχει η ρύθμιση για το πάγωμα των πλειστηριασμών της πρώτης κατοικίας.
Στο ολοκληρωμένο σχέδιο για τη ρύθμιση των δανείων θα βάλετε κριτήρια για την προστασία της κύριας στέγης από τους πλειστηριασμούς και ποια θα είναι αυτά;
Ακολουθώντας και την πρακτική του νόμου Κατσέλη, θα θέσουμε κριτήρια με βάση τη συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας, το μηνιαίο εισόδημα και τις τραπεζικές καταθέσεις του, έτσι ώστε επί της ουσίας να κλείσουμε το οποιοδήποτε θεσμικό περιθώριο για πλειστηριασμούς.
ΘΑ ΠΕΙΣΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΘΕΣΕΙΣ ΜΑΣ
Είμαι αισιόδοξος για λύση, υπάρχει κοινό πεδίο με τους εταίρους
Ενα από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι καταναλωτές είναι πως παρά τον αποπληθωρισμό οι τιμές προϊόντων και υπηρεσιών είναι υψηλές για τα εισοδήματά τους. Κι αυτό επειδή υπάρχουν κλάδοι ολιγοπωλιακοί και μονοπωλιακοί. Πώς σκοπεύετε να παρέμβετε;
Αρχικό μέλημά μας είναι η θεσμική και λειτουργική αναβάθμιση της Επιτροπής Ανταγωνισμού, ώστε να γίνει πιο παραγωγική και αποτελεσματική στις παρεμβάσεις της στην αγορά. Παράλληλα θα προωθήσουμε νομοθεσία για την αναγραφή καθαρών τιμών στα τιμολόγια πώλησης, ώστε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της αδυναμίας προσδιορισμού «καθαρών» τιμών χονδρικής. Αυτό, σε συνδυασμό με την ενίσχυση του Παρατηρητηρίου Τιμών, θα δημιουργήσει ένα πιο διάφανο οικονομικό περιβάλλον που θα ευνοεί την προστασία του καταναλωτή.
Ανακοινώσατε νέο αναπτυξιακό νόμο. Ποια θα είναι η μορφή του και ποιους κλάδους θα ενισχύει;
Ο νέος αναπτυξιακός νόμος θα προβλέπει τόνωση των έμμεσων μορφών κρατικών ενισχύσεων, καθώς και των κριτηρίων που θα αφορούν τις προϋποθέσεις απασχόλησης και περιβαλλοντικής προστασίας για τις επιλεγόμενες επιχειρήσεις. Ο νόμος θα επικεντρώνεται σε οικονομικές δραστηριότητες υψηλής προστιθέμενης αξίας, στις νέες τεχνολογίες και σε παραγωγικούς κλάδους στους οποίους η χώρα διαθέτει συγκριτικό πλεονέκτημα, κατεύθυνση που συνάδει και με τον προσανατολισμό του ΣΕΣ 2014-20 (σς νέο ΕΣΠΑ). Προϋπόθεση για όλα τα παραπάνω είναι η εκ βάθρων αναδιάρθρωση της διοικητικής δομής που διαχειρίζεται τις ιδιωτικές επενδύσεις και τους αναπτυξιακούς νόμους.
Στις προγραμματικές δηλώσεις επισημάνατε με έμφαση ότι «δεν ξεπουλάμε δίκτυα και υποδομές». Υπογραμμίσατε ότι είστε υπέρ της αξιοποίησης και της συμμετοχής της ιδιωτικής πρωτοβουλίας. Μπορείτε να περιγράψετε τις μορφές αξιοποίησης και τι θα γίνει με τις συμβάσεις των αεροδρομίων και τις αποκρατικοποιήσεις του ΟΛΠ και του ΟΛΘ;
Από τη μία, αναφορικά με τον ΟΛΠ, το κομμάτι που παραμένει δημόσιο δεν πρόκειται να ιδιωτικοποιηθεί (το ίδιο ισχύει και για τον ΟΛΘ). Για το υπόλοιπο θα φροντίσουμε να εξασφαλίσουμε την όσο το δυνατόν καλύτερη συνεργασία με την εταιρεία που το διαχειρίζεται, με γνώμονα πάντοτε το δημόσιο συμφέρον. Από την άλλη, η απόπειρα ιδιωτικοποίησης των περιφερειακών αεροδρομίων αποτέλεσε εγχείρημα δημιουργίας μονοπωλιακών συνθηκών στον χώρο των υποδομών αερομεταφοράς και ως τέτοια αντίκειται στις αρχές του ανταγωνισμού. Το όλο εγχείρημα έχει ήδη αντιμετωπιστεί κριτικά όχι μόνο από τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και από τις τοπικές κοινωνίες, τον τουριστικό κλάδο και πολλές αεροπορικές εταιρείες. Γι' αυτό τον λόγο σκοπεύουμε να το ακυρώσουμε.
Θα υπάρχει νέα «εργαλειοθήκη» σε συνεργασία με τον ΟΟΣΑ και σε ποιους τομείς της αγοράς και ποιες μεταρρυθμίσεις θα αφορά;
Με τον ΟΟΣΑ θα έχουμε μια συνεργασία για την παροχή τεχνογνωσίας σε τομείς μεταρρυθμίσεων οι οποίοι περιλαμβάνονταν στις προγραμματικές δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ. Ειδικότερα, η συνεργασία θα αφορά κυρίως την ενίσχυση της διαφάνειας στη δημόσια διοίκηση, τον εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου στις δημόσιες προμήθειες, τη βελτίωση της πρόσβασης σε χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, την άρση των μονοπωλιακών συνθηκών σε συγκεκριμένους κλάδους και τη μείωση της γραφειοκρατίας για τις επιχειρήσεις.
Στο σχέδιό σας για την οικονομία και την ανάπτυξή της δίνετε ιδιαίτερη έμφαση στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Πώς σκοπεύετε να τις ενισχύσετε; Θα ιδρύσετε τράπεζα ειδικού σκοπού;
Σκοπός μας είναι η δημιουργία μιας αναπτυξιακής τράπεζας ή ενός επενδυτικού ταμείου που θα προσανατολίζεται στη χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Η προσπάθεια αυτή θα γίνει μέσα από την ενοποίηση υφιστάμενων δομών, όπως π.χ. το ΕΤΕΑΝ ή ο Οργανισμός Ασφάλισης Εξαγωγικών Πιστώσεων.
Ποια είναι τα πρώτα προγράμματα που θα προκηρύξετε στο πλαίσιο του προγράμματος «Επανεκκίνηση» του ΕΣΠΑ;
Για τη νέα κυβέρνηση προέχει η εξασφάλιση των πόρων από την επόμενη προγραμματική περίοδο του ΕΣΠΑ αναφορικά με τη χρηματοδότηση του προγράμματος για την απασχόληση που είχαμε εξαγγείλει προεκλογικά. Παράλληλα, συνεχίζεται η προσπάθεια για αύξηση της απορροφητικότητας των κοινοτικών κονδυλίων και για την αποσαφήνιση των έργων προτεραιότητας και του σχεδιασμού.
Είστε αισιόδοξος για την επίτευξη συμφωνίας με τους Ευρωπαίους εταίρους στο αυριανό Eurogroup;
Είμαι αισιόδοξος ότι θα υπάρξει συμφωνία, για την οποία η ελληνική κυβέρνηση καταβάλλει κάθε προσπάθεια. Η αρχή έγινε την Τετάρτη στο έκτακτο Eurogroup, ενώ σημαντικές επαφές είχε την Πέμπτη ο πρωθυπουργός, στη Σύνοδο Κορυφής. Περιγράψαμε τις προτάσεις της νέας κυβέρνησης στους εταίρους μας και είναι σαφές ότι υπάρχει κοινό πεδίο. Σε καμία περίπτωση δεν ισχύει η εικόνα μιας χώρας απομονωμένης, που απέναντι έχει 18 κατηγορηματικά «όχι». Σημαντικό είναι ότι η συζήτηση άνοιξε και πιστεύω ότι μέσω αυτής θα καταφέρουμε να πείσουμε τους εταίρους για τις θέσεις μας.
Η κυβέρνηση προτίθεται να κάνει συμβιβασμούς στην πρόταση που έχει κάνει για το πρόγραμμα-γέφυρα;
Η κυβέρνηση θα εφαρμόσει τις προγραμματικές της εξαγγελίες. Στην εν εξελίξει διαδικασία διαπραγμάτευσης με τους εταίρους μας προσπαθούμε να τους πείσουμε για το γεγονός ότι οι ελληνικές προτάσεις είναι αμοιβαία επωφελείς. Αυτό που μας απασχολεί είναι το περιεχόμενο της συμφωνίας που θα προκύψει, το πώς αυτή θα μπορέσει να δώσει ανάσα στον ελληνικό λαό, στο δημόσιο χρέος, συνολικά στην οικονομία, ώστε αυτή να πατήσει στα πόδια της και να αναπτυχθεί.
Οι Ευρωπαίοι, για να καταλήξουν σε συμφωνία με την πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης, προφανώς ζητούν μεταρρυθμίσεις. Ποιες είναι αυτές;
Η διαπραγμάτευση μόλις ξεκίνησε, οπότε δεν θα ήταν σωστό να προκαταβάλουμε τις απόψεις με τις οποίες προσέρχεται η άλλη πλευρά. Αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις ? όχι επειδή το ζητούν οι εταίροι αλλά επειδή μας έδωσε αυτή την εντολή ο ελληνικός λαός. Απόλυτη προτεραιότητα αποτελεί η διάλυση του τριγώνου της διαπλοκής και η ενίσχυση της διαφάνειας στις συναλλαγές του Δημοσίου. Αυτό θα αναδιοργανωθεί εκ βάθρων, ώστε να λειτουργεί με μεγαλύτερη διαφάνεια και αποτελεσματικότητα.
Αμεσα θα λάβουμε μέτρα και για την αντιμετώπιση τόσο της φοροδιαφυγής όσο και της φοροαποφυγής, ξεκινώντας από τις τριγωνικές συναλλαγές. Ολα αυτά είμαι σίγουρος ότι βρίσκονται ψηλά στην «ατζέντα» των εταίρων μας. Σίγουρα είναι στην κορυφή της δικής μας.
Χρήστος Κολώνας
ckolonas@pegasus.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τελικά οι ''θεωρίες συνομωσίας'' δεν δείχνουν να είναι και τόσο θεωρίες, πόσο μάλλον συνομωσίας.

Ακου ρε φίλε έκπληξη. Βιολογικά εργαστήρια κατασκευής ιών στην Ουκρανία, προφανώς όχι για θεραπευτικούς λόγους και μάλιστα, χρηματοδοτούμε...