Αυθαίρετες και με τη βούλα της πολεοδομίας είναι οι κατασκευές της Hellas Gold μέσα στο δάσος των Σκουριών στη Χαλκιδική και μάλιστα οι ιδιοκτήτες καλούνται να πληρώσουν πρόστιμο ανέγερσης και πρόστιμο διατήρησης.
Έτσι, για μια ακόμα φορά αποδεικνύεται ότι στον «πλανήτη» Ελλάδα πολυδιαφημισμένες επενδύσεις που, δήθεν, θα βγάλουν τη χώρα από το αδιέξοδο της ανεργίας, γίνονται κατά παράβαση των νόμων, αφού ακόμα και ξένες εταιρείες - κολοσσοί απαξιούν να συμμορφωθούν και με τις πιο απλές προβλέψεις της νομοθεσίας.
Την αποκάλυψη της «χρυσής» αυθαιρεσίας έκανε το Τμήμα Πολεοδομίας του Δήμου Αριστοτέλη, που υποχρεώθηκε να κάνει αυτοψία ύστερα από 15 καταγγελίες - αναφορές που είχε κάνει
το Παρατηρητήριο Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων καθώς και άλλοι φορείς της περιοχής.
το Παρατηρητήριο Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων καθώς και άλλοι φορείς της περιοχής.
Η Πολεοδομία έκανε αυτοψία και, όπως αναφέρει με το 1538/5.12.2012 έγγραφό της, διαπίστωσε πλήθος αυθαίρετων κατασκευών, για τις οποίες επέβαλε πρόστιμο ανέγερσης 39.443 ευρώ και πρόστιμο διατήρησης 6.574 ευρώ τον χρόνο.
Όπως αναφέρεται στο έγγραφο, κατά την αυτοψία που πραγματοποίησαν υπάλληλοι της Πολεοδομίας εντόπισαν τις εξής αυθαίρετες κατασκευές:
«Κτίσματα και κατασκευές για τις ανάγκες του εργοταξίου, μέσα στα όρια της παραχώρησης δάσους, σε τμήματα αυτού, επί δασικού δρόμου που περιέφραξε με μεταλλικούς πασσάλους, πλέγμα και αγκαθωτό σύρμα. Συγκεκριμένα, μέσα στο περιφραγμένο τμήμα υπάρχει κτίσμα με τοιχοποιία, τοποθέτηση κοντέινερς πάνω σε βάσεις από μπετόν διαφόρων διαστάσεων, χώροι αναμονής, αποθήκευσης, ιατρείου, βιολογικής τουαλέτας, κατασκευή ορύγματος και κατασκευή βάσης από μπετόν».
Εν ολίγοις όλες οι κατασκευές που έχει κάνει μέσα στο δάσος η εταιρεία που έχει στην ιδιοκτησία της το χρυσωρυχείο είναι παράνομες!
Η εταιρεία Ελληνικός Χρυσός καλείται εντός 30 ημερών είτε να καταθέσει ένσταση παρουσιάζοντας στοιχεία που αποδεικνύουν τη νομιμότητα του κτίσματος ή την εξαίρεσή τους από την κατεδάφιση είτε να καταθέσει ένταση με την οποία θα αμφισβητεί την ορθότητα της εκτίμησης της αξίας του αυθαιρέτου και του υπολογισμού των προστίμων.
Η τρίτη εναλλακτική που δίνει η Πολεοδομία στην εταιρεία, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, είναι να αποδεχθεί την ορθότητα της αυτοψίας έτσι ώστε το πρόστιμο να μειωθεί κατά 30%.
Η πολεοδομία του Δήμου Αριστοτέλη επισημαίνει ότι, εάν περάσει άπρακτη η προθεσμία των 30 ημερών, τα κτίσματα θα κατεδαφιστούν, τα πρόστιμα θα κηρυχθούν οριστικά και θα πάρουν τον δρόμο της εφορίας.
Ούτε τα προσχήματα
Η αποκάλυψη των αυθαίρετων κατασκευών από την Πολεοδομία είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου και η επιβεβαίωση ότι έχουν ξεκινήσει οι εργασίες για την καταστροφή περισσότερων από 3.000 στρ. αρχέγονου δάσους χωρίς να έχουν εγκριθεί ούτε οι απαραίτητες μελέτες.
Όπως επισημαίνει το Παρατηρητήριο Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων, οι αυθαίρετες κατασκευές που εντοπίστηκαν, εάν δεν έχουν αποπερατωθεί, δεν μπορούν να ολοκληρωθούν, ενώ όσες είναι ήδη ολοκληρωμένες δεν μπορούν να νομιμοποιηθούν και να χρησιμοποιηθούν. Και αυτό γιατί είναι αδύνατη η έκδοση άδειας για οποιοδήποτε έργο μέσα στο δάσος έχει παραχωρηθεί στην εταιρεία, αν αυτό δεν έχει εγκριθεί προηγουμένως με την ΑΕΠΟ (Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων) και τις Εγκρίσεις των Τεχνικών Μελετών.
Παράλληλα, υπογραμμίζουν, δεν μπορούν ούτε να νομιμοποιηθούν αφού κατά το έγγραφο 225943/48/19.1.1012 της Γενικής Διεύθυνσης Δασών του ΥΠΕΚΑ: «Τα έργα και οι εργασίες που θα εκτελεστούν έχουν λεπτομερέστατα αποτυπωθεί στους θεωρημένους χάρτες και τα σχέδια του ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΟΣ ΙΙ (για το υποέργο Σκουριές)». Εν ολίγοις, το ΥΠΕΚΑ, εάν θέλει να δώσει συγχωροχάρτι, θα πρέπει να διαψεύσει και να αναιρέσει τον εαυτό του, δίνοντας μήνυμα επί της ουσίας και σε άλλους ιδιοκτήτες έργων εντός δασών ότι μπορούν να παίρνουν άδεια για συγκεκριμένες εργασίες και να εκτελούν τελικά άλλες χωρίς να τρέχει κάστανο…
Κάτοικοι και φορείς της περιοχής καταγγέλλουν ακόμα ότι, αν και με την 788/2012 απόφαση του Mονομελούς Πλημμελειοδικείου Χαλκιδικής έχει ασκηθεί ποινική δίωξη στους νόμιμους εκπροσώπους της εταιρείας Ελληνικός Χρυσός για το κλείσιμο δασικών δρόμων με συρματοπλέγματα και μπάρες, «συνεχίζουν να παρανομούν υπό την προστασία των “αρμόδιων” αρχών».
Υπενθυμίζεται ότι το θέμα της καταστροφής χιλιάδων στρεμμάτων δάσους στις Σκουριές και της απουσίας των απαραίτητων μελετών έχει θέσει και στην Κομισιόν ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων Νίκος Χρυσόγελος. Όπως υπογραμμίζει στην ερώτησή του, αν και για την υλοτόμηση 3.273 στρεμμάτων αρχέγονου δάσους στις Σκουριές και 857 στρεμμάτων στον Κοκκινόλακκα απαραίτητη είναι η ύπαρξη Ειδικής Έγκρισης Επέμβασης, σύμφωνα με τον δασικό νόμο, καθώς και η Έγκριση Τεχνικής Μελέτης για όλα τα σχεδιαζόμενα υποέργα, «έχει εγκριθεί μόνο η Τεχνική Μελέτη για το “υποέργο Σκουριές”». Ο Νίκος Χρυσόγελος επισημαίνει επίσης με την ερώτησή του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι, ακόμα και για να εγκριθούν αυτές οι Τεχνικές Μελέτες, προϋπόθεση αποτελεί η ύπαρξη εγκεκριμένου Επενδυτικού Σχεδίου που, όμως, δεν υπάρχει.
ΠΗΓΗ: ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου