Παρασκευή, 11 Μαρτίου 2016

Οι θέσεις, οι προτάσεις μας και η ομόφωνη απόφαση στήριξης του συντονισμού κατά των πλειστηριασμών σε Νίκαια Κορυδαλλό απο το ΔΣ Νίκαιας Ρέντη

                                                                
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ                                  ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ  ΣΤΗΝ  ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ  ΤΟΥ  ΔΗΜΟΥ        
ΝΟΜΟΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
ΔΗΜΟΣ ΝΙΚΑΙΑΣ - ΑΓ. ΙΩΑΝΝΗ ΡΕΝΤΗ                                  
ΓΕΝ. ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ - Δ/ΣΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ
ΤΜΗΜΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ                        
Π. Τσαλδάρη 10 - 18450 - ΝΙΚΑΙΑ                                                                           
213 2075 392 & 93                                               
dsimvoulio@nikaia-rentis.gov.gr                               
www.nikaia-rentis.gov.gr 
                                                                                                                  ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ 2η
                                                                                                                  Της 26ης -2-2016

Τακτική συνεδρίαση σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου  67 του N. 3852/2010.

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ

Της με αρ.   54/2016 απόφασης με θέμα: Συζήτηση με θέμα την προστασία της πρώτης  κατοικίας των δημοτών Νίκαιας-Αγ.Ι.Ρέντη.


                                   
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΙΩΑΚΕΙΜΙΔΗΣ (παρών)
ΠΡΟΕΔΡΟΣ : ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΥ (παρούσα )
ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ:  ΚΥΡΙΑΚΗ ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΟΥ (παρούσα)
ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ: ΕΙΡΗΝΗ ΒΑΛΛΙΑΝΑΤΟΥ(παρούσα)

Η σύνθεση του Δημοτικού Συμβουλίου είναι η εξής:
Αγγελινιάδης  Ι., Αδαμπασίδης Α., Αλιμπέρτης Ι., Άννινος Ν., Αραβαντινού-Τσιμπλάκη Μ., Αργυράκη-Δεληγιώργη Ε., Βακαλάκης Η., Βαλλιανάτου Ε., Βρεττάκος Δ., Θωΐδου Αικ., Ιωαννίδης Κ., Ιωαννίδου Σ., Καζαντζίδης Ι., Καλαποθάκου Β., Καρδιάς Ν., Κατηφές Π., Κίτσος Ε., Κοτζαμάνης Σ., Κουφοπαντελής Μ., Λαγουμιτζής Μ., Λεγάκης Γ., Λιανοπούλου-Μητροπούλου Α., Λογοθέτη Κ., Μάλαμα Α., Μαραγκάκης Κ., Μεσίσκλης Π., Μόσχου Δ., Μουταφίδου Β., Μπακατσέλος Ι., Μπακιρτζής N., Μπενετάτος  Σ., Μπενετάτος  Γ., Μπίχτας Π., Μπογράκος Δ., Μπούτση-Χαραλαμπίδου Α., Νικολάκης Σ., Παναγόπουλος Ν., Πανίδου -Μητακίδου Μ., Παπαδόπουλος Κ., Σταματάτος Δ., Σωτηροπούλου Δ., Τούντας Κ., Χαραλαμπίδου Κ., Χατζηπαυλίδης Ε., Ψωμά Μ.                         

ΑΠΟΝΤΑ ΜΕΛΗ

                                                                                                                                   
Αγγελινιάδης  Ι., Άννινος Ν., Θωΐδου Αικ., Καλαποθάκου Β., Μόσχου Δ.,
Μπογράκος Δ., Πανίδου -Μητακίδου Μ.,Νόμιμος αριθμός μελών Δημοτικού Συμβουλίου: σαράντα πέντε  (45)
Η συνεδρίαση έγινε μετά από τη με αρ. πρωτ. 9597/22-2-2016  πρόσκληση της Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Δέσποινας Σωτηροπούλου που δόθηκε την ίδια μέρα σε όλα τα μέλη του Σώματος και στο Δήμαρχο κ. Γεώργιο Ιωακειμίδη.
Παρούσα   ήταν η Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Νίκαιας κ. Α. Αιγινίτη.
Παρών ήταν ο Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Αγίου Ι. Ρέντη κ. Ν. Μαυρουκλής.
Θέμα 35ο: Συζήτηση με θέμα την προστασία της πρώτης  κατοικίας των δημοτών Νίκαιας-Αγ.Ι.Ρέντη.    
Το Δημοτικό Συμβούλιο αφού έλαβε υπόψη:

 3.Το Σχέδιο ψηφίσματος που κατέθεσε  ο υπεύθυνος συντονισμού για κόκκινα δάνεια-πλειστηριασμούς , κ. Καραγιώργος Τάσος,  και το οποίο έχει ως εξής:

ΠΡΟΣ  ΤΟ  ΔΗΜΟΤΙΚΟ  ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ  ΝΙΚΑΙΑΣ  ΑΓ.ΙΩΑΝΝΗ  ΡΕΝΤΗ
Οι θέσεις του συντονισμού μας για κόκκινα δάνεια-πλειστηριασμούς και η πρότασή μας προς το δημοτικό συμβούλιο.
Πάγιες θέσεις μας, που ήταν και η πρόταση που καταθέσαμε στη προ 8μήνου συνάντησή μας στον υπουργό οικονομικών κύριο Σταθάκη, είναι οι εξής.
Επειδή θεωρούμε ότι κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι πολίτες, είναι ‘’απόλυτη και αποκλειστική ευθύνη των κυβερνήσεων που με τις συνειδητές πολιτικές τους οδήγησαν στην καταπάτηση του συντάγματος της χώρας και της κατάργησης του συνταγματικά κατοχυρωμένου από το άρθρο 22 του συντάγματος ‘’δικαιώματος στην εργασία’’ και την απώλεια εισοδημάτων, εξέλιξη που δημιούργησε ένα ντόμινο τραγικών πολιτικών και κοινωνικών εξελίξεων χωρίς τέλος.
Επειδή η επιλεκτική τήρηση των νόμων και των κανόνων σε περίοδο ανθρωπιστικής κρίσης οδηγούν σε κοινωνικές αδικίες και καταστροφικά αποτελέσματα.
Και επειδή θεωρούμε ότι έπειτα από μια μακρά και συνεχιζόμενη περίοδο ‘’οριζόντιας καταστροφής απαιτούνται πλέον οριζόντιες και δίκαιες διορθώσεις’’
Για τη χρονική περίοδο 2010-2015, (με μεταβλητή χρονική δυναμική όσο συνεχίζεται η κρίση) όπου και υλοποιήθηκαν στη χώρα αντιλαϊκές, βάρβαρες μνημονιακές πολιτικές, οδηγώντας σταδιακά στην ολοσχερή διάλυση τον κοινωνικό και παραγωγικό ιστό της χώρας, τα αποτελέσματα των οποίων βιώνουμε σήμερα και ‘’ειδικά για οφειλές που αφορούν τις χαμηλές και μεσαίες εισοδηματικές τάξεις που εξοντώθηκαν κυριολεκτικά ‘’διεκδικούμε’’.
α) Το πάγωμα των πλειστηριασμών στο σύνολο των περιουσιακών στοιχείων, όχι μόνο για τη πρώτη κατοικία η οποία προστατεύεται δια νόμου και με βραχύ χρονοδιάγραμμα, (που σημαίνει ότι η άρση της προστασίας είναι στο χέρι της εκάστοτε κυβέρνησης ανά πάσα στιγμή και όχι οριστική) δεν προστατεύεται για οφειλές προς το δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία, κάτι που σημαίνει ότι την επόμενη χρονική περίοδο, χιλιάδες συμπολίτες μας θα βρεθούν στη λίστα των νεοαστέγων που συνεχώς μεγαλώνει, οδηγώντας σε κοινωνικές εκρήξεις και καταστάσεις μη ελεγχόμενες και μη αναστρέψιμες.
β) Τη δημιουργία κρατικού φορέα (όπως και αρχικά είχε εξαγγείλει ο υπουργός) που θα απορροφήσει τα ‘’κόκκινα δάνεια’’ και θα τα διαχειριστεί με κοινωνικά και εισοδηματικά κριτήρια, διαχωρίζοντας ταυτόχρονα όσα πράγματι δεν ‘’μπορούν να εξυπηρετηθούν’’ από αυτά που μπορούν και σκόπιμα δεν εξυπηρετούνται με κάλυψη και πρόσχημα την ανθρωπιστική κρίση.
γ) Την αδρανοποίηση μέχρι να γίνει ο διαχωρισμός των οφειλετών του ΚΕΑΟ ταμείου που διαχειρίζεται τις οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία και εκποιεί τα περιουσιακά στοιχεία των οφειλετών, έτσι ώστε να μην υπάρχουν οριζόντιες λύσεις που σπρώχνουν τους οφειλέτες που πράγματι δεν έχουν τη δυνατότητα να είναι συνεπείς στον κοινωνικό αποκλεισμό και την περαιτέρω εξαθλίωση.
Ζητάμε από το δημοτικό συμβούλιο.
α) Να πάρει απόφαση στήριξης της πρωτοβουλίας μας, ‘’πάνω στη βάση των αιτημάτων και των προτάσεών μας’’ κάτι που θα ενισχύσει τη διαπραγματευτική μας δύναμη στις διεκδικήσεις μας από το ΥΠΟΙΚ.
β) Να παρθεί πρωτοβουλία δημιουργίας ‘’βάσης δεδομένων’’ με στοιχεία συμπολιτών μας που διαθέτουν τις προϋποθέσεις προστασίας, απειλούνται με κατασχέσεις και θέλουν να καταγραφούν.
γ) Να στηρίξει με νομική βοήθεια (αρχικά καθοδήγηση με απώτερο στόχο την ομαδική προστασία) σε όσους δεν έχουν τη δυνατότητα να καταφύγουν σε δικηγόρο.
δ) Να υπάρχει ανοιχτός δίαυλος επικοινωνίας μεταξύ της δημοτικής αρχής και του συντονισμού μας, με στόχο την πιο ολοκληρωμένη προσπάθεια προστασίας των δημοτών της πόλης, πριν φτάσουν στο τελικό στάδιο (πλειστηριασμός).
Θεωρούμε ότι συνδυασμός της ‘’μη θεσμικής αλλά ουσιαστικής και καταλυτικής’’ ακτιβιστικής δράσης μας στο ειρηνοδικείο (τελική φάση) με τις παράλληλες παρεμβάσεις μας σε ‘’πολιτικό επίπεδο’’, έχοντας την ηθική και έμπρακτη συμπαράσταση της ‘’θεσμικής στήριξης’’ της δημοτικής αρχής, θα δημιουργήσει συνθήκες νίκης με τη δημιουργία δυναμικής τόσο προς τη κατεύθυνση της περαιτέρω συνειδητοποίησης των δημοτών για μαζικότερη κα ουσιαστική διεκδίκηση, όσο και προς την πίεση που θα ασκηθεί προς τη πολιτεία για εξεύρεση οριστικής και δίκαιης λύσης.
Επίσης θα θέλαμε η δημοτική αρχή πάνω στην ίδια συλλογιστική που αναπτύξαμε, να πάρει θέση και πρωτοβουλία για τον τρόπο διευθέτησης των οφειλών συνδημοτών μας προς το δήμο που οδηγούν σε πλειστηριασμούς, προστατεύοντας όσους το δικαιούνται και αποφεύγοντας τις κοινωνικές αδικίες.
ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΩΝ ΣΕ ΝΙΚΑΙΑ ΚΟΡΥΔΑΛΛΟ.
ΥΓ. Επειδή οι πλειστηριασμοί στο ειρηνοδικείο Νίκαιας, αφορούν και δημότες του Κορυδαλλού, θα ζητηθεί και από τη δημοτική αρχή Κορυδαλλού να στηρίξει τη συγκεκριμένη προσπάθεια.

Και μετά από διαλογική συζήτηση    
                         
ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ  OMΟΦΩΝΑ

Το Δημοτικό Συμβούλιο Νίκαιας - Αγίου Ιωάννη Ρέντη εκφράζει την απόλυτη συμπαράστασή του στους πολίτες των οποίων η πρώτη κατοικία κινδυνεύει από την κερδοσκοπία των τραπεζών, και θέτει ως προτεραιότητα το να σταθεί δίπλα στους δημότες, που λόγω της κρίσης και της ανεργίας δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις δανειακές τους υποχρεώσεις.
Θεωρούμε ότι η κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι πολίτες, είναι απόλυτη και αποκλειστική ευθύνη των κυβερνήσεων που με τις συνειδητές πολιτικές τους οδήγησαν στην καταπάτηση του συντάγματος της χώρας και της κατάργησης του συνταγματικά κατοχυρωμένου από το άρθρο 22 του συντάγματος ‘’δικαιώματος στην εργασία’’ και την απώλεια εισοδημάτων.
Η μνημονιακή πολιτική, σε συνδυασμό με την τοκογλυφική πολιτική των τραπεζών προκάλεσε τη χιονοστιβάδα των κόκκινων δανείων, των οποίων οι δεκάδες όροι και προϋποθέσεις, δημιουργούν ένα ασφυκτικό κλίμα για τους απροστάτευτους από το νόμο δανειολήπτες.
Η ακίνητη περιουσία των λαϊκών οικογενειών, που στις περισσότερες περιπτώσεις αφορά μια κατοικία η οποία αποκτήθηκε με πολλές στερήσεις, κινδυνεύει να χαθεί αφήνοντας στο δρόμο τις οικογένειες αυτές και διαγράφοντας τους κόπους μιας ζωής.
Η προστασία της 1ης κατοικίας αίρεται πλήρως από 1/1/2016 για πάνω από το μισό των περιπτώσεων, ενώ και για τις υπόλοιπες, οι δυσβάσταχτοι όροι θα πετάξουν έξω από τις ρυθμίσεις προστασίας ένα άλλο μεγάλο ποσοστό.
Πρέπει να βοηθήσουμε να σπάσει η λογική της συνυπευθυνότητας που κυριαρχεί σε όσους χρωστούν, να συμβάλουμε στο να οργανωθεί σε κάθε στάδιο η συλλογική συμπαράσταση τους και να συναποτελέσουν κι αυτοί τμήμα του κινήματος αλληλεγγύης.
Για τη χρονική περίοδο 2010-2015,όπου και υλοποιήθηκαν στη χώρα αντιλαϊκές, βάρβαρες μνημονιακές πολιτικές, οδηγώντας σταδιακά στην ολοσχερή διάλυση τον κοινωνικό και παραγωγικό ιστό της χώρας, και ειδικά για οφειλές που αφορούν τις χαμηλές και μεσαίες εισοδηματικές τάξεις που εξοντώθηκαν κυριολεκτικά, διεκδικούμε:
α) Το πάγωμα των πλειστηριασμών στο σύνολο των περιουσιακών στοιχείων, όχι μόνο για τη πρώτη κατοικία η οποία προστατεύεται δια νόμου και με βραχύ χρονοδιάγραμμα, (που σημαίνει ότι η άρση της προστασίας είναι στο χέρι της εκάστοτε κυβέρνησης ανά πάσα στιγμή και όχι οριστική) δεν προστατεύεται για οφειλές προς το δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία, κάτι που σημαίνει ότι την επόμενη χρονική περίοδο, χιλιάδες συμπολίτες μας θα βρεθούν στη λίστα των νεοαστέγων που συνεχώς μεγαλώνει, οδηγώντας σε κοινωνικές εκρήξεις και καταστάσεις μη ελεγχόμενες και μη αναστρέψιμες.

β) Τη δημιουργία κρατικού φορέα (όπως και αρχικά είχε εξαγγείλει ο υπουργός) που θα απορροφήσει τα ‘’κόκκινα δάνεια’’ και θα τα διαχειριστεί με κοινωνικά και εισοδηματικά κριτήρια, διαχωρίζοντας ταυτόχρονα όσα πράγματι δεν ‘’μπορούν να εξυπηρετηθούν’’ από αυτά που μπορούν και σκόπιμα δεν εξυπηρετούνται με κάλυψη και πρόσχημα την ανθρωπιστική κρίση.

γ) Την αδρανοποίηση μέχρι να γίνει ο διαχωρισμός των οφειλετών του ΚΕΑΟ ταμείου που διαχειρίζεται τις οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία και εκποιεί τα περιουσιακά στοιχεία των οφειλετών, έτσι ώστε να μην υπάρχουν οριζόντιες λύσεις που σπρώχνουν τους οφειλέτες που πράγματι δεν έχουν τη δυνατότητα να είναι συνεπείς στον κοινωνικό αποκλεισμό και την περαιτέρω εξαθλίωση.

 Την παρούσα απόφαση μπορείτε να την αναζητήσετε και στο δικτυακό τόπο του Δήμου
www.nikaia-rentis.gov.gr  στη διαδρομή Δήμος/Δημοτικό Συμβούλιο/Αποφάσεις.

                   Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ
    ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

      ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΥ
         ΑΚΡΙΒΕΣ ΑΝΤΙΓΡΑΦΟ
Η ΤΜΗΜΑΤΑΡΧΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ
                    


        ΑΔΑΜΑΝΤΙΑ ΚΑΤΣΙΚΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου