Τετάρτη 16 Ιανουαρίου 2013

Αθήνα-Θεσσαλονίκη σε 4,5 ώρες και 12 σταθμούς διοδίων...

Αθήνα-Θεσσαλονίκη σε 4,5 ώρες και 12 σταθμούς διοδίων...

Μόλις 12 στάσεις για να πάς από την μία πόλη στην άλλη..
Δώδεκα σταθμούς διοδίων τους οποίους διαχειρίζονται πέντε διαφορετικές εταιρίες πρέπει να περάσει ένας οδηγός Ι.Χ. που ταξιδεύει από την Αθήνα στη Θεσσαλονίκη, μέσω Αττικής Οδού, ο οποίος θα πληρώσει 26,05 ευρώ για τα περίπου 500 χιλιόμετρα που χωρίζουν τις δύο πόλεις.

Για τα 285 χλμ. μεταξύ Αθήνας και Καλαμάτας, ένας οδηγός Ι.Χ. θα επιβαρυνθεί με 15,4 ευρώ και θα πληρώσει διόδια σε επτά σταθμούς που βρίσκονται υπό τη διαχείριση τριών διαφορετικών εταιριών. Φανταστείτε ποιο θα ήταν το κόστος αν λειτουργούσε και ο σταθμός Αιγινίου, στη διαδρομή προς Θεσσαλονίκη, ή αν τοποθετούνταν ο σταθμός διοδίων στον κόμβο του Αγίου Στεφάνου, όπως προέβλεπε η σύμβαση παραχώρησης της Ιονίας Οδού που είχαν ψηφίσει τα δύο μεγαλύτερα κόμματα της Βουλής (Ν.Δ. - ΠΑΣΟΚ) την περίοδο 2008-2009.

Με βάση τις προβλέψεις των πέντε συμβάσεων παραχώρησης που είχαν υπογραφεί εκείνη την εποχή, το κόστος των διοδίων στην Ελλάδα θα διαμορφωνόταν, όταν τελείωναν οι οδικοί άξονες, σε περίπου 4 λεπτά ανά χιλιόμετρο. Οποιος υπολογίζει το κόστος που πληρώνουν οι οδηγοί για να ταξιδέψουν σήμερα από την Αθήνα προς αρκετές από τις μεγάλες πόλεις της χώρας θα διαπιστώσει ότι το κόστος των διοδίων είναι ήδη 4,5 έως 6 λεπτά το χιλιόμετρο και ας μην έχουν ολοκληρωθεί πλήρως οι νέοι δρόμοι. Η απάντηση βρίσκεται στο γεγονός ότι οι τιμές των συμβάσεων παραχώρησης είναι του 2003, χωρίς να υπολογίζεται ο ΦΠΑ, λένε οι γνωρίζοντες.

Η επανεκκίνηση των έργων στους τέσσερις οδικούς άξονες (Ιόνια Οδός, Μαλιακός - Κλειδί, Κόρινθος - Πάτρα και Αξονας Κεντρικής Ελλάδας), αν έχουν αίσιο τέλος οι διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τις τράπεζες, θα μεταφραστεί σε νέους σταθμούς διοδίων και πρόσθετο κόστος για ορισμένες διαδρομές.

Χαρακτηριστικό τού τι θα συναντούν οι οδηγοί είναι ο «τεμαχισμός» της διαδρομής Αθήνα - Θεσσαλονίκη σε τέσσερα τμήματα που τα διαχειρίζονται αντίστοιχες εταιρίες. Οταν ο οδηγός βγει από την Αττική Οδό, θα σταματήσει στα διόδια Αφιδνών που τα διαχειρίζεται η Νέα Οδός Α.Ε. (ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και οι ισπανικές Cintra, ACS), όπως και τους επόμενους δύο σταθμούς διοδίων έως την Πελασγία (Θήβα και Τραγάνα).

Η κοινοπραξία έχει αναλάβει την κατασκευή της Ιονίας Οδού και διαχειρίζεται το τμήμα Μεταμόρφωση - Σκάρφεια του άξονα Αθήνα - Θεσσαλονίκη, όπως και την παράκαμψη έως τη Χαλκίδα. Η σύμβαση της έδινε τη δυνατότητα εγκατάστασης πλευρικών διοδίων στον Αγ. Στέφανο, με αποτέλεσμα να προκληθούν αντιδράσεις. Ο οδηγός θα σταματήσει στη συνέχεια στον σταθμό διοδίων Αγ. Τριάδας που διαχειρίζεται η Κεντρική Οδός Α.Ε. (έχει αναλάβει τον Αξονα Κεντρικής Ελλάδας με μετόχους πάλι τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, τη Cintra και την ACS).

Ακολουθεί το τμήμα από τις Ράχες Πελασγίας έως το Κλειδί Ημαθίας, που βρίσκεται υπό τη διαχείριση της κοινοπραξίας Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου, στην οποία συμμετέχουν η γερμανική Hochtief, η γαλλική Vinci και οι ΑΚΤΩΡ, J&P ΑΒΑΞ και ΑΕΓΕΚ με έξι σταθμούς διοδίων. Στο τέλος πληρώνουν στον σταθμό Μαλγάρων έξω από τη Θεσσαλονίκη, που βρίσκεται υπό τη διαχείριση του κρατικού Ταμείου Εθνικής Οδοποιίας (ΤΕΟ).

Η διέλευση από τον σταθμό Αιγινίου (Κλειδί) γίνεται προς το παρόν χωρίς χρέωση μετά τις αντιδράσεις κατοίκων της Θεσσαλίας. Σήμερα, για να διανύσει κάποιος οδηγός την απόσταση των 150 χιλιομέτρων μεταξύ Λάρισας και Θεσσαλονίκης, πρέπει να περάσει από πέντε σταθμούς διοδίων! Δηλαδή περίπου κάθε 30 χιλιόμετρα υπάρχει και ένας σταθμός. «Ευτυχώς», λένε οι κάτοικοι της περιοχής, «που ακόμα δεν πληρώνουμε στο Κλειδί».

Οταν ολοκληρωθούν τα έργα στο τμήμα Ράχες - Κλειδί, όμως, θα αρχίσουν να πληρώνουν. Σε όσους υποστηρίζουν ότι το κόστος των διοδίων παραμένει χαμηλό στην Ελλάδα σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη, η απάντηση είναι ότι στη χώρα μας αρκετά τμήματα των εθνικών οδών είναι υπό κατασκευή.

Πηγή:dimokratianews.gr
ΣΧΟΛΙΟ: ΟΙ ΔΡΟΜΟΙ ΗΤΑΝ ΚΑΙ ΘΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΟΥΝ  ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΑΝ ΑΝΤΙΔΡΑΣΟΥΜΕ !!!  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τελικά οι ''θεωρίες συνομωσίας'' δεν δείχνουν να είναι και τόσο θεωρίες, πόσο μάλλον συνομωσίας.

Ακου ρε φίλε έκπληξη. Βιολογικά εργαστήρια κατασκευής ιών στην Ουκρανία, προφανώς όχι για θεραπευτικούς λόγους και μάλιστα, χρηματοδοτούμε...