Μόλις λιγες ωρες υπολείπονται για τις εκλογές και το πολιτικό τοπίο παραμένει τόσο θολό όσο ήταν και πριν από τρεις μήνες. Το εκλογικό σώμα εξακολουθεί να στέκει δύσπιστο και αναποφάσιστο σε ένα πρωτοφανώς μεγάλο τμήμα του, όπως προκύπτει από τις μυστικές δημοσκοπήσεις που κάνουν τα κόμματα, δυσχεραίνοντας τις προβλέψεις και τις εκτιμήσεις. Προς το παρόν το βέβαιο είναι μόνον ένα: Αν οι εκλογές του 2007 ήταν «οι εκλογές του καναπέ» και οι εκλογές του 2009 ήταν οι εκλογές του «λεφτά υπάρχουν», οι εκλογές της Κυριακής θα είναι οι εκλογές του «delete». Ολες οι ως τώρα ενδείξεις οδηγούν στο συμπέρασμα ότι στις 7 Μαΐου το πολιτικό σκηνικό θα έχει μετασχηματιστεί ξαφνικά και ένα μεγάλο μέρος του πολιτικού δυναμικού του – ιδιαίτερα οι παλαιότεροι, οι οποίοι χρεώνονται την κατάρρευση της οικονομίας και τη χρεοκοπία του πολιτικού συστήματος – θα έχει διαγραφεί.
Για πρώτη φορά στη Μεταπολίτευση, όλα τα πολιτικά δεδομένα θα διαμορφωθούν μέσα στις επόμενες ωρες που τα κόμματα και οι πολιτικοί αρχηγοί θα κορυφώσουν την προεκλογική τους εκστρατεία. Οι πρώτες εμφανίσεις των κκ. Ευ. Βενιζέλου και Αντ. Σαμαρά δεν έχουν αποδώσει σημαντικά, με αποτέλεσμα η συσπείρωση των δύο μεγαλυτέρων κομμάτων να έχει ενισχυθεί ελαφρά και σχεδόν ανεπαίσθητα. Παραμένει ωστόσο ακόμα υψηλό το ποσοστό των αναποφάσιστων αλλά και αυτών που δηλώνουν ότι δεν είναι σίγουροι για την επιλογή τους.
Για πρώτη φορά στη Μεταπολίτευση, όλα τα πολιτικά δεδομένα θα διαμορφωθούν μέσα στις επόμενες ωρες που τα κόμματα και οι πολιτικοί αρχηγοί θα κορυφώσουν την προεκλογική τους εκστρατεία. Οι πρώτες εμφανίσεις των κκ. Ευ. Βενιζέλου και Αντ. Σαμαρά δεν έχουν αποδώσει σημαντικά, με αποτέλεσμα η συσπείρωση των δύο μεγαλυτέρων κομμάτων να έχει ενισχυθεί ελαφρά και σχεδόν ανεπαίσθητα. Παραμένει ωστόσο ακόμα υψηλό το ποσοστό των αναποφάσιστων αλλά και αυτών που δηλώνουν ότι δεν είναι σίγουροι για την επιλογή τους.
Ο στόχος των εκλογών για τον πρόεδρο της ΝΔ είναι προφανής. Επιδιώκει την αυτοδυναμία στη Βουλή ή, αν αυτό δεν καταστεί εφικτό, ένα εκλογικό αποτέλεσμα που μπορεί να του διασφαλίσει την αυτοδυναμία σε μια επόμενη εκλογική αναμέτρηση, την οποία θα επιδιώξει το συντομότερο δυνατόν. Συνεργάτες του κ. Σαμαρά υποστηρίζουν ότι το σχέδιο αυτό μπορεί να επιτευχθεί εφόσον το ποσοστό της ΝΔ στις εκλογές της 6ης Μαΐου υπερβαίνει το 30%, με το ΠαΣοΚ να ακολουθεί με σημαντική διαφορά.
Υπηρεσιακή Δεξιά
Στην περίπτωση αυτή, η ΝΔ δεν έχει λόγο να επιδιώξει τη συνεργασία με το ΠαΣοΚ αλλά θα σχηματίσει μια μεταβατική - υπηρεσιακή κυβέρνηση με τα άλλα κόμματα της Δεξιάς και θα καταφύγει σε εκλογές εντός δύο μηνών, δηλαδή προτού ξεκινήσει το καλοκαίρι και αφού θα έχουν αντιμετωπιστεί τα επείγοντα και κορυφαίας σημασίας ζητήματα, όπως:
1. Οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα για τα νέα μέτρα που θα πρέπει να επικυρωθούν από τη Βουλή ως τον Ιούνιο.
2. Η εκπροσώπηση της χώρας στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ όπου θα συζητηθεί ξανά η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, αλλά και η αντιμετώπιση της κρίσης που μαστίζει την Ευρώπη.3. Η ανακεφαλαιοποίηση και οι συγχωνεύσεις των τραπεζών που έχουν ήδη καθυστερήσει.
4. Η εκπροσώπηση της χώρας στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ όπου θα συζητηθεί η ένταξη της πΓΔΜ στη Συμμαχία με τη συνταγματική της ονομασία.
Σενάρια συνεργασίας
Τα επιτελεία του ΠαΣοΚ και της ΝΔ συμφωνούν ότι η δυνατότητα μετεκλογικής συνεργασίας τους θα εξαρτηθεί κυρίως από τη διαφορά που θα έχει το πρώτο κόμμα από το δεύτερο. Αν η διαφορά είναι μικρή, τότε η συνεργασία τους καθίσταται περίπου αναγκαστική και για τους δύο. Σε αυτή την περίπτωση θεωρείται βέβαιο ότι ΠαΣοΚ και ΝΔ θα συνεργαστούν, ενδεχομένως και με τη ΔΗΜΑΡ και τη Δημοκρατική Συμμαχία, εφόσον κατορθώσει να μπει στη Βουλή.
Αντιθέτως, αν η διαφορά τους είναι σημαντική, τότε το πιθανότερο είναι ότι θα αποφύγουν τη συνεργασία και οι δύο πολιτικοί αρχηγοί. Ο κ. Σαμαράς γιατί θα είναι λογικό να επιδιώξει να διευρύνει αυτή τη διαφορά σε μια επόμενη εκλογική αναμέτρηση. Και ο κ. Βενιζέλος επειδή η αποσυσπείρωση των οπαδών του ΠαΣοΚ που θα έχει καταγραφεί με ένα ποσοστό γύρω στο 20%-22% θα οδηγήσει στη διάλυση του κόμματος αν επωμιστεί και το κόστος από τη συγκυβέρνηση με τη ΝΔ σε ένα θνησιγενές και ανομοιογενές σχήμα.
Ακραίες εκδηλώσεις
Οποιο από τα δύο αυτά σενάρια πάντως και αν επιβεβαιωθεί από τις κάλπες της Κυριακής, οι εξελίξεις δεν θα είναι καθόλου ελπιδοφόρες. Ενώ οι πολίτες αναμένουν ότι το εκλογικό αποτέλεσμα θα δώσει λύσεις στα προβλήματα του πολιτικού συστήματος, στην πραγματικότητα θα φέρει τη χώρα ενώπιον μιας δίμηνης πολιτικής αβεβαιότητας. Τη στιγμή που οι πολίτες αναμένουν να δουν ένα ανανεωμένο Κοινοβούλιο το οποίο θα σκύβει με περισσότερη ευλάβεια πάνω από τα προβλήματά τους, το πιθανότερο είναι να αντικρίσουν εικόνες όπως αυτή του κ. Ν. Μιχαλολιάκου να εισβάλλει στη Βουλή με το έμβλημα της σβάστικας και τη συνοδεία μιας κοινοβουλευτικής ομάδας που θα αποτελείται από αγνώστους ακραίους, αποφασισμένους να προκαλούν ένταση σε κάθε ευκαιρία.
Ενώ το 80% των Ελλήνων δηλώνει στις δημοσκοπήσεις ότι επιθυμεί κυβέρνηση συνεργασίας, παραμονή της χώρας στο ευρώ και συνθήκες ομαλότητας στην κοινωνία, το πιθανότερο είναι εικόνες όπως αυτές που είδαμε την περασμένη εβδομάδα στη Λιβαδειά, με τις συγκρούσεις αναρχικών και Χρυσαυγιτών, να αποτελούν εικόνες από το μέλλον.....
ΠΗΓΗ: ΤΟ ΒΗΜΑ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου