Το κίνημα «ΑΛ.ΑΝΥ.Α. - Αδέσμευτοι μαχητές», είναι ένας ζωντανός πυρήνας αντίστασης, κοινωνικής αλληλεγγύης και πολιτικής ανυπακοής, με σκοπό την ανατροπή τόσο σε κοινωνικό, όσο και σε πολιτικό επίπεδο, με ακτιβιστικές, κοινωνικές και πολιτικές παρεμβάσεις και δράσεις, όπου παραβιάζονται ανθρώπινα, κοινωνικά, εργασιακά και ελευθεριακά δικαιώματα.
Παρασκευή 23 Μαρτίου 2012
Βαρυποινίτες θα αποφυλακίζονται σε τρία ή τέσσερα χρόνια
Κάποιος διαπράττει κακούργημα, συλλαμβάνεται και καταδικάζεται σε 15 χρόνια φυλάκιση, για να αναπνεύσει ξανά τον αέρα της ελευθερίας έπειτα από τρία χρόνια παραμονής στη φυλακή.
Ένας άλλος εξυβρίζει το γείτονά του και το δικαστήριο τον στέλνει στη φυλακή για ένα μήνα. Δεν πρόκειται για κακόγουστο αστείο αλλά για όσα προβλέπει το προσχέδιο του νέου ποινικού κώδικα το οποίο φέρνει τα πάνω κάτω στην απονομή δικαιοσύνης και έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων σε νομικούς αλλά και δικαστικούς λειτουργούς.
Οι προωθούμενες μεταρρυθμίσεις εκπέμπουν αντιφατικά μηνύματα. Από τη μια φαίνεται να ευνοούν όσους διαπράττουν βαριά αδικήματα και από την άλλη «ποινικοποιούν», την απλή παραβατική συμπεριφορά. Το μέγεθος των ποινών για μικροπαραβάσεις αυξάνεται, ενώ αντίθετα για βαριά αδικήματα μειώνεται, με συνέπειες επιζήμιες για το κοινωνικό σύνολο. Η αυστηρότητα του νέου ποινικού κώδικα δείχνει να εξαντλείται στους… μικροπαραβάτες.
Επιπλέον, μπορεί η βασική φιλοσοφία των αρχιτεκτόνων του νέου ποινικού κώδικα να ήταν η αποσυμφόρηση των σωφρονιστικών ιδρυμάτων, καθώς επίσης και η ταχύτερη απονομή δικαιοσύνης, όμως οι προωθούμενες μεταρρυθμίσεις μάλλον θα φέρουν τα αντίθετα αποτελέσματα.
Όπως επισημαίνει στο www.koutipandoras.gr, ο ποινικολόγος Βασίλης Ταουξής «δεν ελήφθησαν καθόλου υπ όψιν ούτε οι εισηγήσεις των νομοπαρασκευαστικών επιτροπών, ούτε των δικηγορικών συλλόγων, αλλά πολύ περισσότερο, οι ανάγκες της κοινωνίας, τα σύγχρονα διδάγματα της ποινικής επιστήμης, η νομολογία των δικαστηρίων, η διεθνής νομολογία και διεθνής πρακτική και αφήνει εντελώς απ έξω, την άποψη των επιστημόνων νομικών που ασχολούνται με την απονομή ποινικής δικαιοσύνης»
Ξεσηκωμός για τις διατάξεις
Η πρόεδρος του Αρείου Πάγου κυρία Ρένα Ασημακοπούλου έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου αναφορικά με τις προωθούμενες διατάξεις. Απευθυνόμενη προς την κυρία Συμεωνίδου – Καστανίδου σύζυγο του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης κ. Χάρη Καστανίδη, τόνισε τον κίνδυνο να γεμίσουν οι φυλακές της χώρας, αφού με τις αλλαγές που προωθούνται προβλέπεται για παράδειγμα ως κατώτατη ποινή φυλάκισης για μια απλή εξύβριση ο ένας μήνας ενώ μέχρι σήμερα το όριο ήταν μόλις δέκα ημέρες.
Όπως συνομολογούν νομικοί και δικηγόροι αν η παραπάνω διάταξη εφαρμόζονταν ποτέ, θα είχε ως αποτέλεσμα ο μισός και παραπάνω ενεργός πληθυσμός της Ελλάδας να βρίσκεται πίσω από τα κάγκελα
Το σημείο εκείνο όμως που ξεσήκωσε και τις περισσότερες αντιδράσεις είναι η επιβολή των 15 ετών ως ανώτατης ποινής που μπορεί να επιβληθεί με βάση το νέο Ποινικό Κώδικα. Πιο απλά κάποιος που καταδικάζεται σε 15 χρόνια κάθειρξης μπορεί να αποφυλακιστεί σε μόλις τρία ή τέσσερα έτη. Η κ. Ασημακοπούλου χαρακτήρισε το όριο αυτό ως «μικρό» και ότι θα πρέπει να ανέβει τουλάχιστον στα 18 έτη.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι υπόλοιποι εκπρόσωποι από το νομικό κόσμο και το χώρο της δικαιοσύνης. Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ. Ιωάννης Τέντες, ο πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων κ. Χαράλαμπος Αθανασίου και της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος κ. Ρούσσος Παπαδάκης εξέφρασαν τις επιφυλάξεις τους για τις προωθούμενες αλλαγές.
Πολλά χρόνια πίσω
Εκτός όμως από το ευνοϊκό πλαίσιο για τους βαρυποινίτες, θύελλα αντιδράσεων έχουν προκαλέσει και άλλες προωθούμενες μεταρρυθμίσεις στο νέο ποινικό κώδικα, οι οποίες γυρνούν τη Δικαιοσύνη πολλά χρόνια πίσω.
Όπως επισημαίνει στο www.koutipandoras.gr o ποινικολόγος Βασίλης Ταουξής,
«οι καινούργιες τροποποιήσεις θεωρώ ότι φέρνουν προς τα πίσω το σύστημα ποινικής Δικαιοσύνης στην Ελλάδα, εγκαινιάζεται βιομηχανοποιημένα, κατ αποκοπήν, η δίκη ‘’fast food’’, διότι εκεί που μέχρι τώρα επί μία εκατονταετία και πλέον η απονομή της δικαιοσύνης γινόταν από δικαστήρια με πολυμελή σύνθεση, τώρα πλέον θεσπίζεται ο θεσμός του μονομελούς δικαστή σε πολύ σοβαρές ή πολύ σπουδαίες υποθέσεις».
Δηλαδή για υποθέσεις σημαντικές για τις οποίες θα απειλείται ποινή πολυετούς κάθειρξης θα δικάζει ένας και μόνο ένας δικαστής, ενώ εξαφανίζεται τραγικά ο ρόλος του δικηγόρου. Το αποτέλεσμα θα είναι να υπάρχουν τεράστιες διαφορές στην απονομή ποινών «για υποθέσεις ίδιου αντικειμένου, της ίδια παραβατικότητας, της ίδια ηθικής και κοινωνικής απαξίας» σύμφωνα με τον κ. Ταουξή.
Ακόμη και η κατάργηση των πταισμάτων κινείται εκτός πλαισίου για την αποσυμφόρηση των σωφρονιστικών ιδρυμάτων. Μέχρι πρότινος πολλές παραβάσεις όπως για παράδειγμα πταίσματα, πλημμελήματα και ενίοτε κακουργήματα μετατρέπονταν διότι ναι μεν ο παραβάτης έκανε την πράξη αλλά δεν ήταν και από αυτές που δε συγχωρούνταν.
«Θα μετατρέψουμε τα στάδια σε φυλακές» επισημαίνει ο κ. Ταουξής. Ειδικά με την αύξηση του ορίου της ελάχιστης ποινής φυλάκισης από 10 ημέρες που ισχύει σήμερα σε ένα μήνα.
ΡΕΠΟΡΤΑΖ-ΕΙΔΗΣΕΙΣ | Συντάκτης: Βαγγέλης Τριάντης
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Τελικά οι ''θεωρίες συνομωσίας'' δεν δείχνουν να είναι και τόσο θεωρίες, πόσο μάλλον συνομωσίας.
Ακου ρε φίλε έκπληξη. Βιολογικά εργαστήρια κατασκευής ιών στην Ουκρανία, προφανώς όχι για θεραπευτικούς λόγους και μάλιστα, χρηματοδοτούμε...
-
Διαφημίσεις από την Google Υπερχρεωμένα Νοικοκυριά Νόμος Κατσέλη για ρύθμιση οφειλών Μάθε δωρεάν αν μπορείς να εν...
-
Ακου ρε φίλε έκπληξη. Βιολογικά εργαστήρια κατασκευής ιών στην Ουκρανία, προφανώς όχι για θεραπευτικούς λόγους και μάλιστα, χρηματοδοτούμε...
-
2 εκ. $ για τη βέρα και το πουκάμισο του Καντάφι 4 Φεβρουαρίου 2012 Blog 0 Τη βέρα και το ματωμένο πουκάμισο του Μουαμάρ Καντάφι προς… ...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου