Την Παρασκευή 27 Οκτωβρίου το ThePressProject ξεκίνησε τη δημοσίευση του μνημονίου σε μετάφραση - αυτού που σε λίγες ημέρες θα έρθει στη βουλή προς ψήφιση. Το κείμενο των 30.000 λέξεων περιγράφει ένα ασφυκτικό πλαίσιο μέτρων και υποχρεώσεων, που μπορεί να συνοψιστεί σε μόνο τρείς λέξεις: «Φέρτε τα λεφτά». Κάθε κεφάλαιο ξεκινάει με έναν όμορφο τίτλο όπως «για την αποτελεσματικότερη υγεία» και αμέσως μετά, περιγράφει μέτρα που θα διαλύσουν τον εσωτερικό κοινωνικό ιστό! Εδώ και μήνες τα κανάλια παίζουν την επανάληψη του κουραστικού σήριαλ «διαπραγματεύσεις με την τρόικα». Η κοινωνία έχει κουραστεί τόσο και έχει απογοητευτεί άλλο τόσο, που θαρρείς πως πέρασαν ήδη χρόνια από τη στιγμή που ο Αντώνης Σαμαράς κέρδισε την εκλογική μάχη με το λάβαρο της επαναδιαπραγμάτευσης. Όλα σχεδόν τα ΜΜΕ -τηλεοπτικά, ραδιοφωνικά και διαδικτυακά- φιλοξενούν καθημερινά διαρροές και εκτιμήσεις για την εξέλιξη της διαπραγμάτευσης, δημιουργώντας την ψευδαίσθηση ότι ήδη γνωρίζουμε τα δυσβάσταχτα μέτρα. Η αλήθεια όμως δεν είναι αυτή. Το κείμενο που δημοσιεύει το TPP περιλαμβάνει αδιανόητες λεπτομέρειες και όρους που όσο και να θες να το αποφύγεις, σου φέρνουν στο νου έγγραφα συνθηκολόγησης ηττημένου κράτους σε πόλεμο. Ως πολίτες δεν ξέρουμε ότι με την υπογραφή του μνημονίου απεμπολούμε το δικαίωμα να χρησιμοποιούμε την δημόσια περιουσία για το κοινωνικό καλό. Ότι υποχρεούμαστε να πουλήσουμε την ακίνητη μας περιουσία χωρίς να έχουμε το δικαίωμα να τη χρησιμοποιήσουμε π.χ. για να στεγάσουμε ένα δημαρχείο ή ένα σχολείο. Ως πολίτες αγνοούμε ότι τα δυσβάσταχτα μέτρα για την υγεία περιλαμβάνουν και έναν όρο που ορίζει ότι αν δεν πιάσουμε τους στόχους μέσα σε δύο μήνες, τότε δύνανται να καταργηθούν οι απαλλαγές συμμετοχής ακόμα και στους καρκινοπαθείς. Ως πολίτες δεν γνωρίζουμε ότι από τα μέσα του 2013 η ΔΕΗ θα ανεβάσει κατακόρυφα τα τιμολόγιά της και ότι θα καταργηθούν όλα εκείνα τα ειδικά τιμολόγια για τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, όπως και ότι από τον Ιούνιο του 2013 η ΔΕΗ δεν θα μπορεί πλέον ούτε να διακανονίζει τις οφειλές των πελατών της, κάτι που μπορεί να κάνει κάθε ιδιωτική εταιρία.Και πολλά ακόμα. Στο TPP συνεχίζουμε τη μετάφραση και μέχρι τη Δευτέρα υπολογίζουμε να έχουμε στη διάθεσή σας ολόκληρο το κείμενο που θα δεσμεύσει τις ζωές σας. Διαβάστε το, κατεβάστε το PDF και στείλτε το σε όσους περισσότερους μπορείτε. Ως μέσο εμείς δεν έχουμε τη δυνατότητα να επιβάλλουμε την ατζέντα της ενημέρωσης, επειδή όμως πιστεύουμε ότι η μετάφραση αυτού του κειμένου είναι ίσως το σημαντικότερο έργο που έχουμε δημοσιεύσει μέχρι σήμερα (σίγουρα το πιο κουραστικό) θέλουμε να δημιουργήσετε εσείς την αλυσίδα της ενημέρωσης μιας κοινωνίας που τόσο εύκολα αποπροσανατολίζεται και τόσο εύκολα ξεχνάει. |
Κώστας Εφήμερος |
Την απίστευτη ταλαιπωρία που υπέστη στη ΔΕΗ Κερατσινίου περιγράφει αναγνώστρια του enikos.gr. Όπως τονίζει, ζητούν από εκείνη να πληρώσει όλο το χαράτσι του καταστήματος που είχε νοικάσει και όχι ο ιδιοκτήτης. Όταν μάλιστα ζήτησε διευκρινίσεις από τον διευθυντή εκείνος της απάντησε ότι ''δεν ξέρω ποιος είναι ο νόμος, ψάξε να τον βρεις''.
''Θέλω να μοιραστώ μαζί σας αυτό που μου συνέβη σήμερα στο κατάστημα της ΔΕΗ Κερατσινίου-Νίκαιας, Γρηγ. Λαμπράκη. Είχα νοικιάσει ένα κατάστημα προ 5μηνου. Όταν πήγα να συνδέσω το ρεύμα πλήρωσα εγγύηση 300,00 € περίπου. Το Σεπτέμβριο που έκανα τη διακοπή μου είπαν ότι θα μετρήσουν την κατανάλωση και τα υπόλοιπα από την εγγύηση θα μου επιστραφούν. Όντως ήρθε ο λογαριασμός πλην όμως δεν μου είχαν κρατήσει μόνο την κατανάλωση αλλά και όλο το χαράτσι (δηλ. και τις 5 δόσεις) του ιδιοκτήτη του καταστήματος.
Πήγα λοιπόν στη ΔΕΗ για να εισπράξω την εγγύηση και μου είπαν ότι θα κρατήσουν και το χαράτσι και ότι εγώ θα πρέπει να τα ζητήσω από τον ιδιοκτήτη. Στις διαμαρτυρίες μου ο διευθυντής μου είπε ότι έτσι λέει ο νόμος για το χαράτσι και δεν φταίνε αυτοί αλλά η εφορία.
Όταν ζήτησα να μου πει ποιος είναι ο νόμος να τον διαβάσω μου είπε "δεν ξέρω ποιος είναι, ψάξε να τον βρεις".
Ξέχασα να σας πω ότι για να έχω αυτή τη σύντομη και κατά τα άλλα καθόλου σοβαρή συζήτηση με τον διευθυντή, γιατί δεν μου έλυσε καμία απορία και δεν πήρα καμία σοβαρή απάντηση, περίμενα 2 ώρες μαζί με δεκάδες άλλους ταλαιπωρημένους πολίτες. Ξέχασα να σας πω ότι είμαι και άνεργος. Δυστυχώς κάθε μέρα που περνάει λυπάμαι όλο και πιο πολύ για τη χώρα μου και απογοητεύομαι. Καταλήγω στο συμπέρασμα ότι τελικά δεν μπορεί να αλλάξει τίποτα σε αυτή τη χώρα γιατί δεν θέλουμε να αλλάξει''.
Τζένη Δημακάκου